Japanilaistutkijat: kahvilla vaikutusta masennukseen

Uuden japanilaisen tutkimuksen mukaan kahvin kuluttaminen voi vähentää masennusoireiden riskiä iäkkäiden japanilaisten naisten parissa.

Japanin ikärakenne on ennätyksellisen korkea: väestö ikääntyy nopeasti ja syntyvyys on laskussa. Jo yli 28 % maan väestöstä on yli 65-vuotiaita. Tämän seurauksena päätöksentekijät ja tutkijat kautta maan pyrkivät etsimään ravitsemuspohjaisia ratkaisuja terveyden ja elämänlaadun ylläpitämiseksi ikääntyvän väestön keskuudessa.

Tutkijat Nakamura Gakuen ja Tokion yliopistoista tutkivat masennusoireiden yhteyttä kahviin, vihreään teehen ja kofeiiniin saantiin. Tutkimukseen osallistui 1992 yli 65-vuotiasta naista. Kahvin, vihreän teen ja kofeiinin vaikutusta masennukseen arvioitiin ruokavaliohistoriaan liittyvillä kyselylomakkeilla sekä Center for Epidemiologic Studies Depression Scale -asteikolla (CES-D).

Regressioanalyysien myötä tutkijat uskovat erityisesti kahvin juonnin ja masennusoireiden vähenemisellä olevan yhteyttä toisiinsa. Heidän mukaansa masennusoireilla on käänteinen yhteys kofeiiniin ja kenties myös joidenkin muiden kahvissa olevien aineiden kanssa.

Vaikka kofeiinin saanti liittyi masennusoireisiin, assosiaatio ei ollut tilastollisesti kovin merkittävä. Tutkijat ehdottavat, että havainnoista tehtäisiin lisätutkimusta. Etenkin kahvin eduista olisi syytä suorittaa pitkäkestoisia tutkimuksia.

Asiasta uutisoi Nutraingredients-sivusto.

Lue myös kahvin mahdollisesta vaikutuksesta painonhallintaan.