Alfalipoiinihappo on vitamiinin kaltainen aine, jota esiintyy kaikissa elimistön soluissa, joissa se muuttaa glukoosia energiaksi. Alfalipoiinihapolla on antioksidanttisia ominaisuuksia.

Tarve, lähteet ja vaikutukset

Terveen nuoren ihmisen elimistö tuottaa luonnostaan riittävästi alfalipoiinihappoa, mutta iän myötä sen tasot lähtevät laskuun. Ikääntymisen myötä ruokavaliosta saatavan alfalipoiinihapon merkitys korostuu. (ks. Park ym. 2014.) Suomessa Ruokavirasto ei kuitenkaan ole asettanut saantisuosituksia alfalipoiinihapolle.

Muun muassa hiiva, maksa, munuaiset, pinaatti, parsakaali ja peruna sisältävät jonkin verran alfalipoiinihappoa. Kuitenkin esimerkiksi pinaattia tulisi syödä useita kiloja päivässä, jotta siitä saatava määrä olisi merkittävä.

Alfalipopiinihappoa käytetään yleisesti myös lisäravinteena. Lisäravinteissa käytetään laboratoriossa valmistettua alfalipoiinihappoa. Lisäravinteena myytävien alfalipoiinihappovalmisteiden vuorokausiannokset ovat tyypillisesti 200–600 mg alfalipoiinihappoa.

Alfalipoiinihappo on tärkeätä muun muassa endoteelin toiminnan kannalta (Park ym. 2014; myös Tromba ym. 2019). Meta-analyysien mukaan alfalipoiinihapolla on vaikutusta myös elimistön kykyyn hallita inflammaatiota, jonka mittarina toimii tulehdusmarkkeri CRP, joka ennustaa esimerkiksi sydäntapahtumien riskiä (Saboori ym. 2018; Akbari ym. 2018).

Alfalipoiinihapon turvallisuus

Alfalipoiinihapon käyttö ravintolisänä on turvallista kaikille aikuisille suositelluilla vuorokausiannoksilla. Alfalipoiinihapon turvallisuudesta kertoo se, että ainetta on tutkittu myös raskaana olevilla naisilla – kohderyhmä, jolla ei todellakaan tutkita ravintolisiä, joihin epäillään liittyvän riskejä.

Parente ym. (2017) analysoivat tutkimuksessaan 610 raskaana olevaa naista, joille annettiin suun kautta 600 mg alfalipoiinihappoa päivässä vähintään seitsemän viikon ajan. Tutkimuksen tavoitteena oli vahvistaa alfalipoiinihapon turvallisuus äidille ja vastasyntyneelle. Aineen vaikutuksia seurattiin laboratorio- ja kliinisillä tutkimuksilla kuukausittain. Mitään haittavaikutuksia ei havaittu äideille tai vastasyntyneille.

Raskaana olevien ja imettävien naisten kannattaa kuitenkin keskustella alfalipoiinihappolisän käytöstä lääkärin kanssa ennen käytön aloittamista.

Diabeetikoiden ja leikkaushoitoa saaneiden on myös syytä olla varovaisia alfalipoiinihapon suhteen, koska aine voi madaltaa verensokeritasoja. Alfalipoiinihapolla voi olla haitallisia yhteisvaikutuksia verensokeria alentavien lääkkeiden kanssa. Myös kilpirauhasairauksista kärsivien on syytä välttää alfalipoiinihappolisiä, koska ne saattavat sekoittaa meneillään olevia hoitoja. Lapsille ei suositella alfalipoiinihapon ravintolisäkäyttöä.

kirjain A.png

Turvallisuustaso A

Turvallista kaikille terveille aikuisille suositelluilla annoksilla.