Kahvista apua painonhallintaan?

Nottinghamin yliopiston julkaisema tutkimus yhdistää kahvin juomisen ruskean rasvan stimulointiin. Tutkijat uskovat, että ruskea rasva saattaa olla avain lihavuuden ja diabeteksen torjuntaan. Ruskean rasvan, joka on toinen nisäkkäistä löytyvistä rasvoista, päätehtävä on tuottaa lämpöä polttamalla kaloreita. Valkoinen rasva on puolestaan seurausta ylimääräisten kalorien varastoimisesta.

Ruskeat rasvat reagoivat kylmyyteen tuottamalla lämpöä ja sokeria sekä polttamalla rasvaa. Prosessi parantaa verensokerin hallintaa sekä veren rasvapitoisuuksia. Näin ollen ihmisillä, joilla on matalampi painoindeksi, on suurempi määrä ruskeaa rasvaa.

Tutkimuksessa suoritettiin ensiksi sarja kantasolututkimuksia, joilla pyrittiin selvittämään kofeiinin vaikutuksia. Sopivan annoksen löydettyään tutkijat siirtyivät tutkimaan asiaa ihmisillä saadakseen selville, pysyisivätkö tulokset samanlaisina. Tutkimus suoritettiin lämpökuvaustekniikalla keskittyen kaulan alueeseen, jossa tiedetään olevan suuria ruskean rasvan varantoja.

Vaikka Scientific Reports -lehdessä julkaistut tulokset näyttävät positiivisilta, on jäljellä vielä paljon selvitettävää. Onko kofeiini ainoa vaikuttava tekijä vai onko kyseessä lisäksi jokin muu kahvin ainesosa? Tutkijat uskovat, että tämän kriittisen tiedon myötä vaikuttavaa ainesosaa voitaisiin mahdollisesti hyödyntää painonhallinnassa. Lisäksi löydöstä voisi olla hyötyä glukoosin säätelemisessä diabeteksen ehkäisemiseksi.

Ei ole kuitenkaan vakiintunutta näkemystä siitä, missä määrin yksittäiset ruokavalion osat voivat vaikuttaa ruskean rasvan toimintaan. Eri mittaustekniikoista käydään jatkuvaa dialogia. Tutkijat myöntävät raportissa, että lämpökuvauksien tarkkuutta ei ole aina pidetty optimaalisimpana menetelmänä. Jatkuvasti kehittyvä teknologia sekä jatkotutkimukset kofeiinista tarkentanevat tuloksia tulevaisuudessa.

Asiasta uutisoi Nutraingredients-sivusto.