Koirien nivelravintolisät

Koirien nivelongelmiin etsitään yhä useammin ratkaisua ja helpotusta siihen tarkoitetuista lisäravinteista. Liikkuvuuden tukemiseen ja nivelien kunnon ylläpitämiseen on tarjolla siihen erityisesti suunnattuja tuotteita. Tässä artikkelissa käsitellään tutkimusten valossa muutamia yleisesti käytettyjä aineita, joilla väitetään olevan suotuisia vaikutuksia koirien nivelien terveyteen.

Eläinten nivelet kuluvat luonnollisesti iän ja rasituksen myötä. Etenkin pitkälle jalostetuilla koiraroduilla voi esiintyä nivelien liikkuvuuteen liittyviä haasteita. Olennaisinta koiran nivelien terveyden kannalta on laadukas ravinto sekä säännöllinen ja sopivasti rasittava liikunta. Vakavien nivelongelmien välttämiseksi koiran omistajan kannattaa seurata oman koiransa liikkumista ja yleistä vointia. Niveltulehdukset vaativat aina eläinlääkärin hoitoa, mutta iän tuoman kulumisen ja mahdollisten geneettisten taipumusten vaikutuksia voi pyrkiä vähentämään ja ennaltaehkäisemään. (WebMD)

Nivelien kunnosta huolehtiminen lisää lemmikin hyvinvointia ja elämänlaatua.

Nivelien kunnosta huolehtiminen lisää lemmikin hyvinvointia ja elämänlaatua.

Yleisesti aihepiiriin liittyen voidaan puhua lemmikkien lisäravinteista ja ravintolisistä, mutta EU:n lainsäädäntö luokittelee tällaiset tuotteet täydennysrehuiksi. Tässä artikkelissa käsiteltävät aineet ovat kaikki EU:n hyväksymiä rehuaineita, joiden käyttö on sallittua eläinten täydennysrehuissa. Varsinaisten rehuaineiden lisäksi täydennysrehuissa on sallittua käyttää tiettyjä lisäaineita, joilla voi olla esimerkiksi tuotteen koostumukseen liittyvä merkitys tai ravitsemuksellinen hyöty.

Omega-3 rasvahapot

Omega-3 rasvahapot eli n-rasvahapot ovat tyydyttymätöntä ja pehmeää rasvaa. Tunnetuimpia omega-3 rasvahappoja ovat EPA (eikosapentaeenihappo) ja DHA (dokosaheksaeenihappo), joita saadaan yleisimmin kalaöljystä sekä alfalinoleenihappo eli ALA. (Duodecim) Omega-3 rasvahapot ovat yleisimpiä lemmikeille annettavia lisiä. Omega-3 rasvahappojen hyödyt liitetään usein turkin ja ihon hyvinvointiin, mutta niiden merkitystä nivelterveydelle ei kannata sivuuttaa.

Agilitya harrastavan koiran nivelten ja lihasten kunnosta on tärkeää pitää huolta.

Agilitya harrastavan koiran nivelten ja lihasten kunnosta on tärkeää pitää huolta.

Omega-3 rasvahappojen vaikutuksia on tutkittu nivelrikkoisilla koirilla. Eräs tutkimus toteutettiin 38 koiralla, jotka jaettiin kahteen testiryhmään. Toiseen ryhmään kuuluneet koirat saivat kalaöljyn omega-3 rasvahapoilla täydennettyä koiranruokaa ja vertailuryhmä tavanomaista ravintoa. Tässä tutkimuksessa huomattiin 90 päivän jälkeen merkittävää liikkuvuuden ja taakan kannattelukyvyn paranemista koirilla, jotka saivat kokeen ajan omega-3 lisää. Samansuuntaisia vaikutuksia ei todettu vertailuryhmän koirilla. (Roush ym. 2010)

Vuonna 2016 Mehler ym. tutkivat EPA:n ja DHA:n vaikutuksia nivelrikkoisten koirien hyvinvointiin ja veren punasolujen rasvahappopitoisuuteen. Tutkimuksen aikana keskimääräinen päivittäinen annos EPA:a ja DHA:a oli 68,9 mg koiran yhtä painokiloa kohden. Tässäkin kokeessa havaittiin merkittävää liikkuvuuden paranemista vertailuryhmään nähden. Suurempia sivuvaikutuksia ei havaittu. Tutkijat toteavat, että päivittäinen EPA ja DHA-rasvahappojen nauttiminen kohottaa veren rasvahappopitoisuutta, mikä on yhteydessä nivelongelmien helpottumiseen. (Mehler ym. 2016)

II tyypin kollageeni

Kollageeni on yksi kehon proteiineista, jota esiintyy elimistön tukikudoksissa. Tyypin II kollageenia on nivelrustoissa. Sen tehtävä on tehdä nivelistä joustavia ja kestäviä. Denaturoimatonta tyypin II kollageenia on tutkittu eräässä tutkimuksessa yksistään sekä yhdistelmänä glukosamiinin ja kondroitiinisulfaatin kanssa niveltulehduksesta kärsivillä koirilla. Tässä tutkimuksessa oli kaksikymmentä koiraa neljään ryhmään jaettuna. Tutkimuksessa seurattiin koirien liikkuvuutta, nivelkipua sekä maksa- ja munuaisarvoja 120 päivää kestävän kokeen aikana. Lumevalmistetta saaneiden koirien nivelien kunnossa ei havaittu muutoksia. Kollageenia saaneiden koirien nivelkivut vähenivät huomattavasti tutkimuksen aikana. Tutkimusten tulosten mukaan denaturoimaton tyypin II kollageeni sellaisenaan tai glukosamiiniin ja kondroitiiniin yhdistettynä lievittää niveltulehduksen aiheuttamaa kipua ja on myös hyvin siedettyä ilman sivuvaikutuksia. (D’Altilio ym. 2007)

Myös Guptan ym. (2012) tutkimus osoittaa samansuuntaisia tuloksia niveltulehdukseen liittyvän kivun osalta, joskin hiukan tyypin II kollageenin eduksi glukosamiiniin ja kondroitiinisulfaattiin verrattuna. Deparle ym. (2004) puolestaan suorittivat kokeen tutkiakseen tyypin II kollageenin vaikutuksia isokokoisten koirien nivelterveyteen, koska suurikokoisilla roduilla on todettu olevan taipumusta nivelvaivoihin. Kuukauden kestävän tutkimuksen tulokset näyttäisivät puoltavan päivittäisen tyypin II kollageenin käytön lieventävän niveltulehduksen merkkejä ja oireita ilman sivuvaikutuksia.

Glukosamiini ja kondroitiinisulfaatti

Glukosamiini on nivelissä esiintyvä aine, jota käytetään kahdessa eri muodoissa eli glukosamiinisulfaattina tai glukosamiinihydrokloridina. Kondroitiinisulfaatti on sekin luonnollinen osa nivelkudosta. Useissa tutkimuksissa on todettu kondroitiinisulfaatin hyödyt nivelille (Iovu ym. 2008). Glukosamiinin ja kondroitiinisulfaatin vaikutuksia on tutkittu koirilla useammassa tutkimuksessa lähinnä niiden yhdistelmänä. Näissä tutkimuksissa on saatu aineiden tehosta osittain ristiriitaisia tuloksia. Esimerkiksi Ruth ym. 2017 tutkivat glukosamiinia ja kondroitiinisulfaattia koirilla, joilla oli todettu nivelrikko. Tutkimuksen tulosten toteaminen perustui koirien aktiivisuuden seuraamiseen sekä omistajien tekemään arviointiin koirien kunnosta. Vertailuryhmän ja glukosamiinia sekä kondroitiinisulfaattia saaneen ryhmän aktiivisuudessa ei havaittu merkittävää eroa. Omistajien arviointiin perustuvat tulokset kuitenkin paranivat molemmissa ryhmissä samansuuntaisesti. Tämän ajateltiin johtuvan lumevaikutuksesta. Kannattaa siis muistaa, että eläimillä testattujen aineiden näyttö perustuu usein tarkkailijan subjektiivisiin huomioihin eläimen voinnin muutoksista.

On kuitenkin tutkimuksia, jotka osoittavat selkeää näyttöä kondroitiinisulfaatin ja glukosamiinisulfaatin niveliä tukevista vaikutuksista. Esimerkiksi Musco ym. (2019) testasivat kondroitiinisulfaattia ja glukosamiinisulfaattia sisältävää tuotetta ja havaitsivat positiivisia vaikutuksia koirien hyvinvointiin myös nivelien osalta. Tuon tutkimuksen tuloksia mitattiin myös veriarvojen perusteella. Tässä artikkelissa jo kollageenin kohdalla esille tuodussa tutkimuksessa kondroitiinisulfaatin ja glukosamiinin yhdistelmä vähensi niveltulehduksen aiheuttamaa kipua, mutta osoittautui tehokkaammaksi tyypin II kollageeniin yhdistettynä (D’Altilio ym. 2007).

Iäkäs koira saattaa hyötyä lisäravinteiden käytöstä.

Iäkäs koira saattaa hyötyä lisäravinteiden käytöstä.

Hyötyjen maksimoimiseksi on yleistä, että nivelien terveyteen vaikuttavia aineita käytetään juuri yhdistelmätuotteina. Joissakin tutkimuksissa on vertailtu nivelsairauksien hoitoon yleisesti käytettyjä lääkkeitä ravitsemuksellisiin lisäaineisiin. Eläinlääkäreiden tutkimuksiin perustuvat tulokset osoittivat glukosamiinihydrokloridia ja kondroitiinisulfaattiaa sisältävän seoksen antavan samankaltaisia tuloksia kuin karprofeeni, mutta ei aivan yhtä tehokkaasti (McCarthy ym. 2017).

Erästä ravintolisää, joka sisälsi hyaluronihappoa, hydrolysoitua kollageenia, glukosamiinia, kondroitiinisulfaattia ja gamma-orytsanolia sisältänyttä tuotetta kokeiltiin koirien kyynärnivelen dysplasiaan oireisiin. Tutkijat näkivät tällaisen yhdistelmätuotteen käytössä potentiaalia erityisesti labradorinnoutajien kyynärnivelien dysplasian oireiden hillitsemiseen. Lisäksi he olivat vakuuttuneita testatun tuotteen turvallisuudesta (Martí-Angulo ym. 2014). Näiden tutkimusten perusteella on vaikeaa erotella aineiden yksittäisiä vaikutuksia. Lisätutkimuksia tarvittaisiin näiden erojen määrittelemiseksi.

Hyaluronihappo

Hyaluronihappoa eli hyaluronaania esiintyy nisäkkäillä nivelnesteessä, minkä vuoksi sitä käytetään nivelten kuntoon vaikuttavissa ravintolisissä. Hyaluronihappoa käytetään suun kautta otettuna, iholle levitettynä tai ruiskeen muodossa. Hyarylonihappoa ei ole juurikaan tutkittu koirilla nivelien terveyden näkökulmasta. Sitä kuitenkin suositellaan ikääntyneille koirille nivelien kunnon ylläpitämiseen esimerkiksi eläinlääkärien ylläpitämällä PetMD-sivustolla. Niveleen sisäisesti pistettävää hyarylonihappoa sisältävää ruisketta on kuitenkin tutkittu eräässä tutkimuksessa positiivisin tuloksin lonkan alueen nivelrikosta kärsivillä koirilla (Carapeba ym. 2016). Hyaluronihapon turvallisuudesta voi lukea aihetta käsittelevästä artikkelista.

Metyylisulfonyylimetaani

MSM eli metyylisulfonyylimetaani tunnetaan myös nimellä orgaaninen rikki. Metyylisulfonyylimetaania esiintyy luonnollisesti ihmisissä, eläimissä ja kasveissa. Myös MSM:n kohdalla on todettava tutkimustiedon vähäisyys liittyen koirien nivelien terveyteen. MSM on kuitenkin yksi yleisimmin nivelien hyvinvoinnin tukemiseen käytetyistä aineista ja yhtä lailla PetMD-sivustolla suositeltua. Kyseinen sivusto viittaa MSM:n mahdollisiin antioksidanttisiin, tulehdusta vähentäviin ja sidekudoksia tukeviin ominaisuuksiin. Katsaus MSM:n liittyvistä tutkimuksista ihmisillä puolestaan löytyy ainetta koskevasta artikkelista.

Koiran omistajien kannattaa huomioida koirarotujen erilaiset taipumukset nivelsairauksiin.

Koiran omistajien kannattaa huomioida koirarotujen erilaiset taipumukset nivelsairauksiin.

Koirien nivelterveyteen vaikuttavien aineiden tutkimusten tulkinnassa kannattaa muistaa, että niihin osallistuneet koirat lähes aina kärsivät jo jonkin asteisista eläinlääkärin toteamista nivelsairauksista. Täydennysrehujen antamista koiralle voidaan pitää järkevänä ennaltaehkäisevästi, etenkin jos koiralla on jalostuksen tai perinnöllisten tekijöiden tuomaa rasitusta.

Sopivan täydennysrehun valinta voi tulla omistajalle ajankohtaiseksi oman koiran ikääntyessä tai esimerkiksi jos koira liikkuu erityisen paljon. Toisaalta vaikuttaa siltä, että parhaat tulokset myös nivelsairauksien hoidossa saadaan yhdistelemällä kipulääkkeitä, täydentäviä ravintolisiä, fysioterapeuttista tai laserhoitoa. (Alves ym. 2017, Grzanna ym. 2018, Sanches ym. 2018, PetMD)

Täydennysrehujen käyttöä suositaan myös, koska ne ovat kipulääkkeitä lempeämpi apu. Tähän artikkeliin koottujen tutkimusten perusteella kyseessä olevilla nivelterveyteen yhdistetyillä aineilla ei ole todettu olevan haittavaikutuksia. Näiden aineiden turvallisuudesta voi lukea lisää artikkelista, jossa käsitellään niiden käyttöä ravintolisissä.

Lue lisää: Nivel-ja luustoravintolisien turvallisuus