Iso-Britannia kieltää energiajuomien myymisen alle 16-vuotiaille

Ison-Britannian hallitus on vahvistanut kieltävänsä energiajuomien myymisen alle 16-vuotiaille. Asialla on maassa laaja kannatus. Erityisesti opettajat ja terveydenhuollon ammattilaiset tukevat päätöstä.

Hallituksen päätös on seurausta viime vuonna järjestetystä kuulemisesta ja sen pohjalta käydystä keskustelusta. Kuulemisen perusteella viesti oli selvä: liikeyrityksiä olisi kiellettävä myymästä energiajuomia lapsille.

Monet vähittäiskauppiaat kieltäytyivät vapaaehtoisesti myymästä energiajuomia lapsille, mutta uusi laki tulee silti tarpeeseen, koska energiajuomat ovat maassa edelleen helposti saatavissa muilta jälleenmyyjiltä, lähikaupoista ja myyntiautomaateista.

Isossa-Britanniassa energiajuomien käyttö on ollut hyvin yleistä lasten parissa, sillä yli kaksi kolmasosaa 10–17-vuotiaista nuorista käyttää niitä. Liiallisen energiajuomien kulutuksen uskotaan vaikuttavan haitallisesti osaan lapsista.

Korkeiden kofeiini- ja sokeripitoisuuksien vuoksi energiajuomien terveysvaikutuksista on käyty keskustelua. Energiajuomat sisältävät tyypillisesti runsaasti kofeiinia, tauriinia ja vitamiineja, ja niillä on stimuloiva vaikutus. 250 ml:n tölkki energiajuomaa voi sisältää noin 80 mg kofeiinia (320 mg / litra).

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen (EFSA) nykyisissä ohjeissa todetaan, että lapsille ja nuorille turvallinen kofeiinin saanti on kolme milligrammaa painokiloa kohti päivässä. Energiajuomat sisältävät keskimäärin myös 60% enemmän kaloreita ja 65% enemmän sokeria kuin muut virvoitusjuomat.

Energiajuomia koskevat säännöt vaihtelevat eri maissa. Esimerkiksi Liettua ja Latvia ovat kieltäneet myynnin alle 18-vuotiaille, kun taas toisissa maissa käytetään lähinnä suosituksia: ”Ei suositella lapsille”.

Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnnin laitos THL suosittelee, ettei energiajuomia myytäisi alle 15-vuotiaille.

Asiasta uutisoi Nutraingredients-sivusto.