Ashwagandhan käyttö ravintolisänä on yleistynyt huomattavasti viime aikoina. Kyse ei kuitenkaan ole uudesta löydöstä vaan tuhansia vuosia vanhasta tuttavuudesta.

Ashwagandha (Withania somnifera) eli rohtokoisio tai Intian ginseng on kasvi, jota on käytetty yli 3000 vuoden ajan intialaisessa perinteisessä lääkinnässä Ayurvedassa. Se tunnetaan myös muissa perinteisissä lääkintämuodoissa, kuten Unanissa ja Siddhassa. Ashwagandhan nimi tarkoittaa sanskritin kielellä hevosen tuoksua. Tämä viittaa kasvin juuren tuoksuun ja toisaalta se on perinteisesti liitetty voimaan ja vahvuuteen. Latinankielinen nimi somnifera tarkoittaa “unta tuovaa”, mikä puolestaan tulee kasvin mahdollisista rauhoittavista ominaisuuksista.

Yleensä ashwagandhasta hyödynnetään kasvin juuria, lehtiä tai marjoja, joista voidaan valmistaa uutteita. Ashwagandhaa on käytetty vaihtelevin tuloksin stressiin, ahdistusoireisiin, masennukseen, keskittymiskyvyn parantamiseen, elimistön tulehdus- ja kiputiloihin sekä iho-oireisiin, astmaan, tuberkuloosiin ja kasvainten hoitoon. Ashwagandhaa käytetään myös ajattelu- ja päättelykyvyn parantamiseen, kivun helpottamiseen ja vanhenemisen tuomien muutosten torjuntaan sekä seksuaalisen halun ja hedelmällisyyden lisäämiseen. (WebMD.)

Helpotusta stressiin

Joillakin ashwagandhaan liitetyillä vaikutuksilla on tutkimuksiin pohjautuvaa tieteellistä näyttöä. Ravitsemusta ja ravintolisiä koskevan tiedon julkaisemiseen keskittyvän Examine.com sivuston mukaan ashwagandhalla on joitakin huomattavia vaikutuksia elimistön toimintoihin. Sivuston mukaan ashwagandhasta on tutkimusten tulosten perusteella hyötyä ahdistusoireiden helpottamiseen (Chandrasekhar ym. 2012). Ashwagandhan vaikutus ahdistuksen ja stressin hallintaan näyttäisi olevan yhteydessä elimistön kortisolitasojen alentamiseen. Positiivisia vaikutuksia on huomattu erityisesti pitkäaikaisesta stressistä ja ahdistushäiriöistä kärsivien kohdalla. Ashwagandhasta vaikuttaisi olevan vähemmän hyötyä satunnaiseen ahdistuneisuuteen, joka ei liity stressiin. Sosiaalisiin tilanteisiin liittyvään ahdistukseen ashwagandha toisaalta saattaa hyvinkin tepsiä paremmin kuin muut ahdistusta lieventävät aineet. Examine.com ei kuitenkaan pidä ashwagandhan tutkimusnäyttöä vielä kaikilta osin täysin vakuuttavana, mutta toki erittäin lupaavana. Lisätutkimuksia siis tarvittaisiin, etenkin sopivien annosten määrittelemiseksi. 

Muita vaikutuksia

Ashwagandha saattaa laskea veren rasva- ja sokeriarvoja. Ashwagandhan vaikutuksia kolesteroliin on tutkittu ja havaittu sen alentavan kokonaiskolesterolin määrää kokeeseen osallistuneilla riippumatta henkilöiden kolesteroliarvojen lähtötasosta. Ashwagandhan on huomattu alentavan veren sokeria, verenpainetta ja haitallisen LDL-kolesterolin määrää veressä (Agnihotri ym 2013). Miehille ashwagandhasta saattaa olla apua testosteronitasojen nostamiseen ja sperman laadun parantamiseen. Tästä on näyttöä miehillä, joilla on ollut alhaiset testosteronitasot ennen tutkimukseen osallistumista (Ahmad ym. 2010). 

Ashwagandhan (Withania somnifera) kukinto.

Ashwagandhan (Withania somnifera) kukinto.

Ashwagandhan käytöstä saattaa olla etua fyysisen rasituksen aikana, mutta tämäkin vaatisi lisää laajempia tutkimuksia. Joissakin tutkimuksissa ashwagandhan käyttö on yhdistetty parempiin tuloksiin voimantuottoa testattaessa sekä hyväkuntoisilla fyysiseen harjoitteluun tottuneilla että istumatyötä tekevillä ja voimaharjoittelun juuri aloittaneilla henkilöillä. (Sandhu ym. 2010)

Ashwagandhalla voidaan sanoa olevan adaptogeenisiä ominaisuuksia, jotka auttavat elimistöä sopeutumaan erilaisiin stressitiloihin. Tämä tarkoittaa sitä, että ashwagandha voi helpottaa stressistä johtuvaa unettomuutta, uupumusta ja vastustuskyvyn alenemista. Siitä saattaa olla apua stressaantuneen kognitiivisten kykyjen ylläpitämiseen. Ashwagandhalla on tutkimusten perusteella myös jonkinlaista näyttöä masennusoireiden lieventämiseen sekä motivaation lisääntymiseen.  Tutkimuksissa on lisäksi havaittu ashwagandhan käytöllä olleen painoa alentavia vaikutuksia ahdistuneisuudesta kärsivillä ylipainoisilla henkilöillä. (Cooley ym. 2009)

kirjain B.png

Turvallisuustaso B

Turvallista terveille aikuisille, mutta ei suositella raskaana oleville.

Ashwagandhan käyttö vaikuttaisi olevan turvallista terveille aikuisille tutkimusten perusteella. Sitä ei kuitenkaan voi suositella raskaana oleville tai imettäville.  Ashwagandhan turvallisuudesta voi lukea tarkemmin siihen keskittyvästä artikkelista “Rohtokoision turvallisuus.