Probiooteilla vatsavaivat kuriin maratonin aikana?

Tuoreen tutkimuksen mukaan probioottien käyttö näyttää lievittävän suolisto-oireita kestävyysjuoksijoilla, kun niitä käytetään neljän viikon ajan ennen maratonia.

Tutkimuksissa 24 juoksijalle annettiin probioottia (joko PRO-kapseli tai PLC-kapseli) 28 päivän ajan ennen maratonia. Suolisto-oireita kirjattiin sekä tutkimusaikana että itse kilpailussa. Niissä mitattiin muun muassa seerumin laktuloosia, ramnoosin suhdetta ja plasman suoliston rasvahappoja sitovia proteiineja.  

Jo harjoituksissa huomattiin, että oireita ilmeni harvemmin eivätkä ne olleet yhtä vakavia tutkimusjakson kolmannella ja neljännellä viikolla kuin ensimmäisellä ja toisella viikolla. Probiootteja nauttivat urheilijat ilmoittivat suolisto-oireiden vähentyneen sekä harjoittelun että maratonin aikana. Vaikka nämä tulokset onnistuttiin saavuttamaan lähinnä PRO-kapseleiden kohdalla, myös PLC-kapselit saivat aikaan verenkierron vilkastumista.

”Meillä on julkaisemattomia tietoja, jotka viittaavat siihen, että probiootit voisivat lisätä hiilihydraattien imeytymistä harjoitusten aikana”, sanoo Jamie Pugh, johtava tutkija Liverpoolin John Mooresin yliopistossa. ”Reaaliaikaiset, suolisto-oireiden mittaamisesta ja nopeuden pienentymisestä antamamme tiedot viittaavat siis siihen, että probioottien käyttö voisi auttaa maratonjuoksijoita ylläpitämään paremmin juoksunopeuttaan”, hän jatkaa.

Tutkimus on mielenkiintoinen etenkin kestävyyslajeja harrastaville, sillä useat heistä kärsivät suolistovaivoista. Viime aikoina on pohdittu myös sitä, kykenevätkö probiootit kenties tarjoamaan suojaa harjoitusten aikana vaurioille, joita esiintyy suoliston soluseinämissä. Siitäkin on käyty keskustelua, onko suolistobakteereillamme vaikutusta stressiin ja ahdistukseen.

Vaikka probiootit nähdään potentiaalisena keinona liikuntaan liittyvien ruoansulatusoireiden hoitoon, ei niiden tehokkuudesta vallitse vielä yksimielisyyttä.

Asiasta uutisoi Nutraingredients.com-sivusto