Pensasmustikalla sydänterveyttä edistäviä vaikutuksia

The American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan pensasmustikoiden (engl. blueberry) syönti pienentää sydän- ja verisuonisairauksiin johtavia riskitekijöitä.

US Highbush Blueberry Council:n tukemassa tutkimuksessa huomattiin, että kupillinen (US cup: 2,366 dl, 150 g) pensasmustikoita päivässä sai aikaan parannuksia tutkittavien verisuonitoiminnassa ja lipiditilassa sekä typpioksidin bioaktiivisuudessa.

Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää pensasmustikoiden syönnin vaikutus ihmisillä, joilla oli jo tunnistettu sydän- ja verisuonitautien riski. Kuusi kuukautta kestäneeseen tutkimukseen osallistui 138 ylipainoista, 50-75 -vuotiasta ihmistä, joilla oli metabolinen oireyhtymä. Nämä ihmiset jaettiin eri ryhmiin sen mukaan, kuinka paljon heille annettiin kylmäkuivattuja pensasmustikoita päivässä [lumeryhmä, 75 grammaa, 150 grammaa].

Norwich Medical School -oppilaitoksessa professorina toimiva Aedin Cassidy toteaa, että jo aiemmat tutkimukset olivat osoittaneet, että pensasmustikoita säännöllisesti syövillä ihmisillä on pienempi riski sairauksiin, mukaan lukien 2 tyypin diabetekseen ja sydän- ja verisuonitauteihin.

Uuden tutkimuksen perusteella 150 g pensasmustikoita päivässä parantaa verisuonten toimintaa ja vähentää valtimoiden jäykkyyttä. Havaittu parannus verisuoniterveydessä tarkoittaa käytännössä sydän- ja verisuonitautien riskin vähenemistä 12-15 %. Tämän uskotaan johtuvan siitä, että pensasmustikoissa on runsaasti luonnollisia yhdisteitä, kuten antosyaania (flavonoidi), jotka vaikuttavat suoliston mikrobien yhteisörakenteeseen. Tämä puolestaan vaikuttaa sydänterveyden biomarkkereihin.

Puolikas kupillinen (1/2 US cup, 75 g) päivässä oli kuitenkin riittämätön annos tarjoamaan pitkäkestoista hyötyä riskiryhmään kuuluville, ylipainoiselle ihmisille.

Keskustelu aiheesta tulee varmasti jatkumaan, koska kaikissa aihetta koskevissa tutkimuksissa ei ole saatu vastaavia tuloksia.

Asiasta uutisoi Nutraingredients.com-sivusto.