Suoliston bakteeriston säätelyllä voi olla vaikutusta ahdistukseen

Tuoreen koostetutkimuksen mukaan suoliston mikro-organismeja säätelevät lisäaineet sekä probioottiset- ja ei-probioottiset ruoat voivat lievittää ahdistusta. Kiinalainen tutkijaryhmä uskoo, että kun suoliston mikrobikantoihin vaikutetaan, muutoksia voi tapahtua sekä fyysisissä että henkisissä oireissa.

Tutkijaryhmä valitsi 21 tutkimusta [yhteensä 1503 henkilöä], joista 14 tutkittiin tiettyjä probiootteja ja seitsemässä ei-probioottisia interventioita, kuten päivittäisen ruokavalion säätämistä.

Tutkijat havaitsivat, että yli puolet tutkimuksista, joissa käytettiin probioottisia ja ei-probioottisia interventioita, onnistuttiin säätämään suoliston mikrobikantoja ja tämän kautta myös ahdistuneisuusoireita.

Lisäanalyysistä kävi ilmi, että ruokavaliolla ja monipuolisilla energianlähteillä [ei-probioottiset keinot] oli kenties voimakkaampi vaikutus suoliston bakteerien kasvuun kuin tiettyjen bakteerityyppien lisäämisellä probioottisiin ravintolisiin [probioottiset keinot].

Tutkijat kuitenkin huomauttavat, että on tehty myös tutkimuksia, joiden mukaan suoliston mikrobikasvuston säätelyn vaikutus ahdistuneisuusoireiden parantamiseen on hyvin rajallista. Suoliston mikrobikantojen ja ahdistuneisuusoireiden välisestä suhteesta tarvitaan siis lisätutkimusta.

Useimpien mukaan valittujen tutkimusten interventioajat olivat vain 4–8 viikkoa. Tämä saattaa olla liian lyhyt aika suoliston mikrobikantojen kasvattamiseksi.

Asiasta uutisoi Nutraingredients.com-sivusto