Norjassa varoitetaan raskaana olevia inkiväärilisäravinteista

Norjan elintarviketurvallisuusviranomainen varoittaa raskaana olevia naisia käyttämästä liikaa inkivääriä. Varoitus on seurausta Tanskan elintarvikeviraston lausunnoista, joiden mukaan inkivääriravinteet ja inkivääriä sisältävät shotit saattavat johtaa suurempaan keskenmenon riskin.

Vuonna 2018 julkaistussa Tanskan teknillisen yliopiston (DTU) raportissa käydään läpi rotilla tehtyä eläinkoetta, jossa rotille annettiin 20–50 grammaa inkivääriä veteen sekoitettuna. Rotilla tehdyt kokeet osoittivat, että inkivääri voi vaikuttaa sikiön kehitykseen.

Tanskan teknillisen yliopiston ruokainstituutin mukaan inkiväärishotista saadaan enemmän inkivääriä kuin tyypillisestä ruokavaliosta. Näin ollen inkiväärishottien ja -lisäravinteiden kohdalla ei voida sulkea pois sikiölle aiheutuvaa vaaraa.

Rotilla saadut tulokset eivät ole kuitenkaan suoraan sovellettavissa ihmisiin. Rotille syötetty inkiväärimäärä oli huomattavasti suurempi kuin naisten saama annos esimerkiksi yhdestä inkiväärishotista. Epäselväksi jää muun muassa se, kuinka pieni määrä inkivääriä riittää vaarantamaan ihmisen sikiön ja vaikuttaako inkivääri jossain raskauden tietyssä vaiheessa erityisen paljon. Tutkijoiden mukaan inkiväärin vaikutusta sikiöön tulisi tutkia lisää.

Asiasta uutisoi Nutraingredients-sivusto.