Pilottitutkimus: granaattiomenalla vaikutusta sikiön aivojen kehitykseen

PLOS One -lehdessä julkaistun pilottitutkimuksen mukaan granaattiomenamehusta voi olla hyötyä raskauden aikana. Sen nauttiminen päivittäin saattaa suojata aivojen kehittymistä vauvoilla, joilla on todettu kohdunsisäinen kasvunrajoitus (IUGR).

Granaattiomenamehun tiedetään sisältävän runsaasti polyfenoleja, jotka ovat tunnettuja antioksidantteja ja joilla on kyky läpäistä veriaivoesteet. Eläimillä tehdyt tutkimukset ovat osoittaneet suojaavia vaikutuksia hermostoja rappeuttavia sairauksia vastaan.

Satunnaistettuun kaksoissokkotutkimukseen osallistui 78 äitiä Barnes-Jewish -sairaalan synnytysklinikalta. Naisille, joilla oli todettu kohdunsisäinen kasvunrajoitus raskasviikoilla 24–43, annettiin päivittäin joko granaattiomenamehua tai lumeainetta.

Tutkijat mittasivat useita aivojen kehitykseen ja vaurioitumiseen liittyviä asioita, kuten vastasyntyneiden vauvojen aivojen makro- ja mikrorakenteita sekä aivojen toiminnallisia yhteyksiä. Aivojen kehityksestä saatiin tuloksia mittaamalla synkronista verenvirtausta.

Tutkimusraportin kirjoittajat huomauttavat, että on tarvetta laajemmalle, hyvin suunnitellulle kliiniselle tutkimukselle, jotta polyfenolien mahdollisia hermosuojausvaikutuksia voidaan tarkentaa. Tämä pilottitukimus tasoittaa tietä suuremmalle kliiniselle tutkimukselle, joka on parhaillaan käynnissä Brighamissa.

Asiasta uutisoi Nutraingredients-sivusto.