Tutkimus: sitrusflavonoideista hyötyä vatsalle

Hollantilainen tutkijaryhmä käsitteli hiljattain julkaistussa koosteessa 22 tutkimusta sitrushedelmissä esiintyvien flavonoidien terveyshyödyistä. Maastrichtin ja Gentin yliopistojen tutkijoiden tavoitteena oli antaa yksityiskohtainen yhteenveto erityisesti sitrusflavonoidien vaikutuksesta suoliston aineenvaihduntaan ja -bakteerikantoihin. 

Yksi harvoista ihmisillä tehdyistä kliinisistä tutkimuksista, joka sisältyi tähän systemaattiseen katsaukseen, oli suoritettu MicrobiomeX-sitrusuutteella. Kyseistä uutetta käytetään maailmanlaajuisesti eri tuotteissa itsenäisenä ainesosana sekä yhdessä eri probioottisten kantojen kanssa.

Tämä kliininen tutkimus suoritettiin 50:llä ylipainoisella mutta muuten terveellä ihmisellä. Lumekontrolloitu tutkimus kesti 12 viikkoa ja sen rahoittamisessa oli mukana BioActor, MicrobiomeX:n omistaja.

Tutkimuksesta kävi ilmi, että suun kautta nautittuna sitrushedelmien flavonoidit saavuttavat ohutsuolen distaalisen osan lähes kokonaan ehjinä, missä ne ovat vuorovaikutuksessa suolistomikrobien kanssa.

Tulokset osoittivat kyseisen sitrusuutteen saavan aikaan tulehdusta ehkäisevää vaikutusta aktiivisten sitrusflavonoidien ja vatsan mikrobikoostumuksen välisen vuorovaikutuksen seurauksena. Tämä antaa viitteitä sitrusflavonoidien positiivisista vaikutuksista vatsaterveyteen.

Lupaavasta yksittäisestä tuloksesta huolimatta flavonoidien vaikutusta ei toistaiseksi ole tutkittu ihmisillä paljoa, vaan muut asiaa käsittelevät tutkimukset on pääasiassa suoritettu eläimillä ja laboratorioissa. Lisätutkimusta sitrusflavonoidien biosaatavuudesta ja vaikutuksista ihmisillä tarvitaan, jotta ymmärrys niiden vaikutuksista ihmisten vatsaterveyteen lisääntyy.

Asiasta uutisoi Nutraingredients-sivusto.