Ruokavaliolla lisää hyödyllisiä suolistobakteereita?

The American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä julkaistun raportin mukaan terveellisemmällä ruokavaliolla on vaikutusta hyödyllisten suolistobakteerien määrään. Tällaiseen ruokavalioon kuuluvat muun muassa hedelmät, vihannekset ja täysjyväruuat, joilla on tulehdusta ehkäiseviä vaikutuksia. Toisaalta ruokavalio, joka sisältää paljon esimerkiksi rasvaa, alkoholia ja lisättyä sokeria, kasvattaa haitallisten, patogeenisten bakteerien määrää.

Selvittääkseen suolistobakteerien tyyppiä ja lukumäärää tohtori Jiaon tutkimusryhmä otti näytteitä 50–75-vuotiaiden, terveiden koehenkilöiden paksusuolen limakalvoista 2013–2017 suoritettujen kolonoskopioiden yhteydessä. Näytteitä analysoitiin useilla sekvensointimenetelmillä. Ennen tutkimusta koehenkilöt täyttivät ruokavaliota koskevan kyselyn.

Jo aiemmin on tiedetty, että ruokavalion ja suolistobakteerien välillä on merkittävä yhteys. Tässä tutkimuksessa tutkijat keskittyivät erityisesti Healthy Eating Index (HEI)-2005 -indeksin määrittelemien terveellisten ruokailutottumusten vaikutuksiin kehossa eläviin mikro-organismeihin. Tutkimuksessa ei tarkasteltu yksittäisiä ruokavalioita sinänsä.

Tohtori Jiao muistuttaa, että vaikka sairastumisriskiin vaikuttavat ikääntymisen, geeniperimän ja lääkkeiden käytön kaltaiset seikat, joille ei voi mitään, ruokavalio on ihmisen itsensä valittavissa. Sitä säätelemällä voidaan vaikuttaa suoliston bakteerikantoihin ja näin kohentaa terveyttä. Tohtori Jiaon ryhmä ehdottaakin ruokavalion avulla tapahtuvaa suoliston bakteerikantojen säätelemistä osaksi kroonisten sairauksien ennaltaehkäisyä.

Asiasta uutisoi Nutraingredients-sivusto.