EFSA: chiasiemenjauheet turvallisia

Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto EFSA:n mukaan chiasiemenjauheet ovat ravintolisissä käytettyinä turvallisia. Paneelin mukaan kaksi Salvia hispanica -kasvin siemenistä saadut kaksi chiajauhetyyppiä ovat turvallisia käyttää.

Tämä EFSA:n lausunto on jatkoa huhtikuussa julkaistuun päätökseen, jossa paneeli ilmoitti, että chiaöljyn käyttöä ravintolisissä pidetään turvallisena kahteen grammaan asti päivässä. Nyt hakija, Access Business Group International, toivoo, että chiajauheita voitaisiin markkinoida ravintolisinä enintään 7,5 grammaa [Xia 125] ja 12 grammaa [Xia 435] vuorokaudessa. Siitä on kuitenkin esitetty lukuisia eri mielipiteitä, mikä olisi optimaalinen enimmäismäärä.

Ravintolisien lisäksi Access Business Group International aikoo myös käyttää Xia 125 - ja Xia 435 -jauheita urheilujuomissa. Xia 125:ssa proteiinipitoisuus on yli 40 %, rasvaa alle 17% ja ravintokuitua alle 22%. Sen hiukkaskoko on alle 130 µm. Toisen jauheen (Xia 435) proteiinipitoisuus on yli 21%, rasvapitoisuus alle 12% ja ravintokuitupitoisuus yli 60%. Sen hiukkaskoko on alle 400 µm.

Vaikka näitä uuselintarvikkeita on aiemmin markkinoitu Euroopan Unionin ulkopuolella, chiasiemenet ja chiaöljy ovat tulleet suosituiksi EU:ssa vasta viime vuosikymmenellä. Confederation of British Industryn (CBI) raportin mukaan chiasiementen tuonti Eurooppaan kasvoi 27 % vuosien 2012 ja 2016 välillä, nousten 16 182 tonniin. Suurimmat chiasiementen kohdemaat olivat Saksa, Alankomaat, Espanja ja Iso-Britannia.       

Asiasta uutisoi Nutraingredients.com-sivusto.