Omega-3-rasvahappo DHA voi vähentää valtimoiden kalkkeutumista

Public health significance:n uuden tutkimuksen mukaan korkeammat omega-3-tasot saattavat vähentää aortan kalkkeutumista miehillä.

Tutkimuksen mukaan lähes 57 prosentilla tutkittavista oli jonkin verran aortan kalkkeutumista, mutta tämä oli alhaisempaa niillä, joiden omega-3-tasot olivat korkeat.

Tutkimuksessa käsiteltiin 998:n terveen, keski-ikäisen miehen tietoja eri puolilta maailmaa [Pittsburgh, Honolulu ja Shiga] ja arvioitiin omega-3-tasojen yhteyttä aortan kalkkeutumiseen. DHA-tasojen noustessa 2 %, havaittiin, että agatston-score, eli aortan kalkkeutumista mittaava arvo, pieneni 35 %. Tutkijat uskovat, että rasvahapon tulehduksia ehkäisevä vaikutus saa tämän aikaan.

Samoihin tuloksiin ei kuitenkaan olla päästy EPA:n (eikosapentaeenihapon) kohdalla. Asiaa tutkittiin Pittsburghin yliopiston (USA), Korean yliopiston (Etelä-Korea), Havaijin yliopiston (USA) ja Shigan lääketieteellisen yliopiston tutkijoiden parissa.

Toisaalta sekä EPA:lla että DHA:lla on todettu olevan positiivisia vaikutuksia, joten keskustelu jatkuu siitä, mikä rasvahappo on paras sydän- ja verisuoniterveyden kannalta. DHA:n ja EPA:n ravintolisäkäyttöä suositellaan kaikillle.

Asian ajankohtaisuutta puoltaa myös Centers for Disease Control and Prevention -tutkimuskeskuksen tuore raportti, jonka mukaan sydänsairauksista johtuvien kuolemantapauksien määrä on ollut kasvussa. Tutkijat uskovat, että ”- - Kalaöljyn [tai pitkäketjuisten monityydyttymättömien omega-3-rasvahappojen] käytön kaupallistaminen koko maailmassa kasvaa nopeasti”.

 Asiasta uutisoi Nutraingredients.com-sivusto.