Unta edistäviä ja rauhoittavia yrttejä

Vuosituhansien ajan on käytetty erilaisia yrttejä, jotka edistävät stressinhallintaa, rauhoittumista ja unenlaatua. Myös tieteellisissä tutkimuksissa on saatu näyttöä näistä vaikutuksista. Tässä artikkelissa esitellään lyhyesti joitakin unta edistäviä ja rauhoittavia yrttejä.

Sitruunamelissa

Sitruunamelissa on sitruunalta tuoksuva ruohokasvi, jota käytettiin alun perin mesi- ja rohdoskasvina. Myöhemmin siitä on tullut myös tärkeä maustekasvi. Sitruunamelissan on todettu edistävän hyvää unta vaihdevuosia läpikäyvillä, 50–60-vuotiailla naisilla, jotka kärsivät uniongelmista (Taavoni ym. 2013). Sen on myös havaittu vähentävän unihäiriöitä stressistä ja univaikeuksista kärsivillä (Cases ym. 2011).

Sitruunamelissa (Melissa Officinalis)

Sitruunamelissa (Melissa Officinalis)

Ruusujuuri 

Ruusujuuri on adaptogeeni, joka auttaa elimistöä sopeutumaan olosuhteiden muutoksiin. Suurten ruusujuurimäärien vaikutus on piristävä, mutta yhdistelmävalmisteissa ruusujuuri toimii rentouttavana ainesosana. Ruusujuuren on todettu vähentävän masennusoireina esiintyvää unettomuutta (Darbinyan ym. 2007) sekä stressiä (Edwards ym. 2012).

Ruusujuuri (Rhodiola rosea)

Ruusujuuri (Rhodiola rosea)

Humala

Humala on kasvi, jonka tunnetuin käyttötarkoitus on oluen maustaminen. Alkoholittoman oluen on havaittu edistävän nukahtamista juuri humalan ansiosta: tutkimuksissa humaloidun, alkoholittoman oluen nauttiminen päivällisellä paransi tutkittujen unenlaatua (Franco ym. 2012; 2014). Sitä on käytetty perinteisesti rohdosvalmisteena. Tutkimuksessa on havaittu, että humalalla on eräitä muita yrttejä voimakkaampi rauhoittava vaikutus (Sahin ym. 2016).

Humala (Humulus lupulus)

Humala (Humulus lupulus)

Kamomilla

Kamomillasaunio on perinteinen yrtti, jota on käytetty rauhoittavana infuusiona eli kamomillateenä. Myös tutkimusnäyttö tukee perinteistä käsitystä kamomillan rentoutumista ja unta edistävästä vaikutuksesta. Kamomillauute vähensi selvästi ahdistuneisuutta ahdistuneisuushäiriöstä kärsivillä ihmisillä (Amsterdam ym. 2009). Rotilla kamomillauutteen todettiin lyhentäneen nukahtamiseen tarvittavaa aikaa keskimäärin jopa puolella tunnilla (Shinomiya ym. 2005).

Kamomillasaunio (Matricaria chamomilla)

Kamomillasaunio (Matricaria chamomilla)

Lopuksi

Unta edistävät ja rauhoittavat yrtit sopivat hyvin normaalista elämästä johtuvan stressinhallintaan sekä unen edistämiseen lyhytaikaisesti. Ne eivät luonnollisesti toimi lääkkeinä diagnosoituun unettomuuteen. Ravintolisäkäytössä ne voivat kuitenkin edistää yleistä hyvinvointia.

Lue myös:

Stressinhallinta parantaa unenlaatua