Stressinhallinta parantaa unenlaatua

Riittävä ja laadukas uni on ihmisen perustarve, mutta usein elämäntilanteeseen liittyvä stressi heikentää unenlaatua. Pitkät työpäivät ja jatkuva kiire yhdistettynä kodinhoitoon ja perhe-elämään voivat synnyttää stressiä, joka vaikuttaa nukahtamiseen ja unenlaatuun kielteisesti, vaikka halua olisi nukkua riittävästi. Stressi ja huonounisuus synnyttävät helposti ikävän kierteen: stressi huonontaa unen laatua ja unettomuus lisää stressiä.

Stressi ja huonounisuus synnyttävät helposti ikävän kierteen.

Stressi ja huonounisuus synnyttävät helposti ikävän kierteen.

Unenlaatuun voi kuitenkin vaikuttaa puuttumalla stressitekijöihin elämän eri osa-alueilla. Säännölliseen vuorokausirytmiin kannattaa pyrkiä, koska ”sosiaalinen aikaeroväsymys” eli esimerkiksi suurista arjen ja viikonloppujen välisistä rytminmuutoksista johtuva väsymys kuormittaa elimistöä aivan suotta (Forbush ym. 2017, s. A396–397). Toisaalta liiallista valvomista kannattaa välttää, koska univaje heikentää keskittymiskykyä, muistia ja henkistä suorituskykyä (Alhola & Polo-Kantola 2007), mikä voi entisestään lisätä stressiä.

Huolien jakaminen läheisten kanssa, säännöllinen liikunta, lukeminen sekä kiivaiden somekeskustelujen ja liiallisen alkoholinkäytön välttäminen voivat myös auttaa laskemaan stressitasoja. Vaikka elokuvien, sarjojen ja nettivideoiden katseleminen voi viedä ajatukset pois huolista, myös niitä kannattaa välttää ennen nukkumaanmenoa, koska laitteiden näyttöjen sininen valo vaikeuttaa nukahtamista (Bonmati-Carrion 2014).

Säännöllinen liikunta on tärkeä stressinhallintakeino.

Säännöllinen liikunta on tärkeä stressinhallintakeino.

Stressitasoon voi vaikuttaa myös asettamalla itselleen ja toisille realistisia odotuksia työelämässä. Myös virheitä tulisi sallia. Työnohjauksesta voi olla apua tilanteessa, jossa työtaakka tuntuu liian raskaalta tai tehtävät epämääräisiltä. Huumori voi vähentää stressiä huomattavasti. Kaikki stressi ei ole ihmiselle pahasta, mutta stressiä kannattaa opetella hallitsemaan. Sillä on suuri vaikutus myös unenlaatuun. (Mattila 2018.)

Stressinhallinta on tärkeätä riittävän ja laadukkaan unen kannalta. Lue myös:    Unta edistäviä ja rauhoittavia yrttejä

Stressinhallinta on tärkeätä riittävän ja laadukkaan unen kannalta. Lue myös: Unta edistäviä ja rauhoittavia yrttejä