Koliinin käyttöä suositellaan erityisesti naisille

Viime vuosina lääketieteellisissä piireissä ja ravintolisiä valmistavissa yrityksissä on alettu ymmärtää koliinin merkitys naiselle ja sikiölle hedelmöityksen jälkeisenä aikana. Journal of Dietary Supplements -lehdessä julkaistussa asiantuntijalausunnossa kehotetaan lisäämään koliini osaksi ennen lapsen syntymää käytettäviä ravintolisiä. American Pediatrics Academy puolestaan luokittelee koliinin aivojen rakennusravinteeksi, mikä korostaa aineen asemaa ihmiselämän alkuvaiheissa.

National Health and Nutrition Examination (NHANES) tutkimuksen mukaan 90 % lapsista, aikuista ja raskaana olevista naisista ei saa tarpeeksi koliinia (suositus naisilla 425 mg / vrk ja miehillä 550 mg / vrk). Vaikka koliinin päivittäinen suositus raskaana oleville naisille on 450 mg ja imettäville 550 mg, Dr. Taylor Wallacen (Think Healthy -ryhmästä) mukaan alle 6% synnytyslääkäreistä ja gynekologeista suosittelee koliinipitoisia ruokia raskaana oleville.

Ratkaisuna tähän voisivat olla ravintolisät, joskin hyvin harvat ns. prenatal-monivitamiinit sisältävät koliinia. Kenties keskeisin syy siihen, miksi näistä ravintolisistä löytyy harvoin koliinia, on tilan puute. Monivitamiinitableteissa on usein laaja valikoima ainesosia, jotka kilpailevat keskenään tilasta. Koliinibitartraatti on noin 40 painoprosenttia koliinikationia, jolloin koliinin lisäämisestä tuotteisiin tulee haasteellista. Lisäksi vitamiinien uudelleenmuotoilu vie aikaa ja resursseja.

Ratkaisuna tilan puutteeseen useat yritykset ovat muotoilleet yhden ainesosan koliinitabletteja, jolloin synnytystä edeltävien multivitamiinien lisäksi voidaan antaa erillinen, koliinitabletti. Useat yritykset ovat suorittaneet valikoimaansa uudistuksia tai työskentelevät aktiivisesti asian parissa.

Koliinin tarjoamat mahdollisuudet tunnetaan paremmin nykyään sekä imeväisten kehityksessä että koko elämän ajalta. Näin ollen valtioiden virastot ympäri maailmaa ovat ryhtyneet toimiin koliinin aseman parantamiseksi ravitsemusalalla.  Samalla kun tietoisuus koliinin hyödyistä leviää, oman koliinitason tarkistaminen helpottuu. Näin ollen koliinin käyttö lisääntynee tulevaisuudessa.

Asiasta uutisoi Nutraingredients-sivusto.

Lue lisää: Koliini