Glukosamiini: onko se lääkettä?

Kun etsii Googlella tietoja glukosamiinista, tulee vastaan aika ajoin mainintoja, että glukosamiini luokitellaan lääkkeeksi. Kuitenkin jossakin on jotain vikaa, jos tätä ”lääkettä” saa ostaa lähikaupasta C-vitamiinin ja kurkumiinin välistä.

Ks. artikkeli ”Glukosamiini”

Lääkestatus: mitä väliä?

Jos joku aine luokitellaan lääkkeeksi, sillä on ainakin se vaikutus, että sen myyntiin iskee huomattava määrä säädöksiä. Apteekit ovat ainoita paikkoja, joista lääkkeitä voi ostaa. Tätä tietysti yritetään ajoittain muuttaa, ja esimerkiksi kauppojen etua ajava Päivittäistavarakauppa ry vaatii turvallisten, respetivapaiden lääkkeiden (esim. Burana) myynnin sallimista ruokakaupoissa. Tämä tuskin onnistuu, ja tästäkin olisi vielä pitkä matka siihen, että unilääkkeensä ja kemoterapiatarpeensa saisi poimia proteiinipatukoiden vierestä lähimarketista.

Lääkeluettelo: onko asia sillä selvä?

Glukosamiini mainitaan niin sanotussa lääkeluettelossa, joka löytyy suoraan lakiteksteistä (ks. Finlex). Näin ollen aikaisemmin glukosamiinia sisältäviä aineita pidettiin lääkkeinä. Kuitenkin lääkeluettelosta on hyvä huomata, että lääkeluettelossa oleva aine voi muun kuin lääkkeellisen käyttötarkoituksen tähden kuulua jonkin muun kuin lääkelainsäädännön piiriin (Fimea). Toisin sanoin, jos jotain ainetta käytetään esimerkiksi teollisessa prosessissa, silloin tuotetta ei mielletä lääkkeeksi. Samoin esimerkiksi kofeiini löytyy lääkeluettelosta, mutta sitä on silti virvoitusjuomissa, kahvissa ja energiajuomissa. Ei siis ole automaatio, että jos joku aine mainitaan lääkeluettelossa, niin sitä sisältävät tuotteet olisivat lääkkeitä. Toisin sanoin, kukaan ei joudu hakemaan batteryjään tai pauligejaan apteekin tiskiltä.

Lääkestatuksen tiputtaminen vuonna 2013

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea päätti 18.9.2013, että glukosamiinia sisältäviä valmisteita ei luokitella lääkkeiksi enää niiden koostumuksen perusteella. Taustalla on oikeusprosessi, kun Arthrobalans-tuotetta valmistanut Vitabalans pyysi tuotteelle luokitusta (eli päätöstä, onko valmiste ravintolisä vai lääke) Fimealta 10.3.2008, ja Fimea luokitteli valmisteen lääkkeeksi. Vitabalans valitti aiheesta, ja taistelu päätyi aina hallinto-oikeuteen ja korkeimpaan hallinto-oikeuteen asti, ja siellä Fimean luokitus vahvistettiin 4.9.2013 eli yli viiden vuoden taistelemisen jälkeen (selitys prosessista löytyy KHO:n sivuilta). Arthobalans oli siis lääkevalmiste.

Kuitenkin Fimea oli kulisseissa valmistellut seuraavaa siirtoa. Taustalla oli tapahtunut sen verran, että vuoden 2009 heinäkuun alussa glukosamiinivalmisteiden Kela-korvattavuus poistettiin. Kun korkeimman hallinto-oikeuden päätös oli vahvistettu syyskuun alussa vuonna 2013, Fimea julkaisi jo muutaman viikon päästä eli 24.9.2013 julkaisi tiedotteen, että se ei enää luokittele glukosamiinivalmisteita lääkkeiksi vain sen perusteella, että niissä sattuu olemaan glukosamiinia mukana. Tämä oli vielä päätetty 18.9.2013, eli käytännössä kaksi viikkoa sen jälkeen, kun Fimea oli saanut aiheesta voiton korkeimmassa hallinto-oikeudessa, eli että eräs valmiste saatiin pidettyä lääkeluokituksessa.

Fimea oli kuitenkin edes sen verran reilu, että ei lähtenyt vaatimaan Arthobalansin lääkeluokittelun toimeenpanoa, vaan 12.12.2013 alkaen katsoi tuotteen ravintolisäksi. Mukana on myös epäsuora huomio siitä, että myös kondroitiinisulfaattia sisältävät valmisteet voidaan määritellä ravintolisiksi. Vaikka myös se mainitaan lääkeluettelossa, tämä vapautui yhdessä glukosamiinin kanssa.

Markkinointi ratkaisee

Onko siis niin, että mikään glukosamiinia sisältävä valmiste ei ole enää lääkettä? Ei suinkaan. Jos jotain ainetta myydään jonkun sairauden tai ”lääketieteellisen tilan” parantamiseen, ennaltaehkäisemiseen tai hoitamiseen, se on lääkettä. Vaikka se olisi mummon punajuurimehua, jonka sanotaan parantavan kuumetta, niin se olisi teknisesti ottaen lääkettä.

Jos siis joku sattuu myymään glukosamiinia esimerkiksi nivelrikon hoitoon, silloin pillerit luokitellaan automaattisesti lääkkeeksi – ja niitä pitäisi silloin myydä lääkemyynnin lainalaisuuksien mukaan. Osa valmistajista tekee myös näin: he haluavat myydä glukosamiininsa juuri lääkkeinä. Fimean lääkehausta on helppo huomata, että näitä valmisteita on myynnissä tällä hetkellä kahdeksan (etsi latinankielisen hakusanan alulla eli ”glucosa”).

Osa valmistajista tahtoo saada glukosamiinin helpommin ihmisten saataville, jolloin pillerit voi parhaimmillaan poimia mukaan sieltä maitohyllyjen läheltä tai tilata postimyynnistä. Kuitenkaan siinä vaiheessa valmisteessa ei saa olla pienintäkään mainintaa siitä, että glukosamiini auttaisi niveloireisiin – tai ylipäätään yhtään mihinkään. Jos tämän hyväksyy ja kaivaa tietonsa muualta, voi glukosamiinit hankkia ihan perusravintolisinä.