Virtaa villivihanneksista

Näin kesän tullen yksi parhaista hyvinvointivinkeistäni on mennä metsään keräämään villivihanneksia. Ne ovat todellista superruokaa, sillä villiyrtit ovat täynnä kehoa ravitsevia vitamiineja, kivennäisaineita, kasviantioksidantteja ja lehtivihreää! Monet ovatkin tottuneet keräämään Suomen luonnon aarteista marjoja, mutta kasvien kerääminen ei välttämättä ole niin tuttua.

Itse innostuin villiyrteistä ja niiden hyvää tekevistä ominaisuuksista valtavasti muutama vuosi sitten, ja sen jälkeen olen joka kesä hellinyt omaa hyvinvointiani villiyrteillä.  Kävin myös kurssilla, jossa ohjaajan opastuksella käytiin läpi helpoimpia kasveja ja perusasioita keräämisestä, käyttämisestä ja säilömisestä. Suosittelenkin tutkimaan, onko omalla paikkakunnalla kursseja! 

Tärkeintä on varmasti tunnistaa keräämänsä kasvit, joten kannattaa aloittaa esimerkiksi parista tutusta kasvista. Omat suosikkini ovat ehdottomasti nokkonen ja voikukka, sillä ne on helppo tunnistaa ja niitä on melkein kaikkialla. Nokkonen on huikea kasvi, sillä se sisältää runsaasti vitamiineja ja kivennäis- ja hivenaineita, mm. rautaa, kalsiumia, magnesiumia, kaliumia,  piitä, A-, C- ja K-vitamiinia. Hyvä vinkki nokkosen käyttöön on, että sitä voi aika lailla käyttää kuten pinaattia! Keräämällä nokkoset jostain muualta kuin kompostin vierestä ja ryöppäämällä poltteen pois saa itselleen mahtavan terveyspommin. Voikukan lehtiä laitan salaattiin ihan sellaisenaan. Maistuu herkulliselle ja tulee myös paljon halvemmaksi kuin hakea kaupasta salaattia, joka on monesti vielä ravinneköyhempää. Villiyrttien syöminen kannattaa aloittaa pienistä määristä, kuten kaikkien uusien ruoka-aineiden kohdalla, ja katsoa mitä kroppa tykkää. 

Nokkonen (615564035).jpg

Minua joskus harmittaa, kun kuulee puhuvan miten kallista terveellisesti syöminen on, sillä se ei ole totta. Keväästä syksyyn Suomen luonto on täynnä ilmaista ja ravinnerikasta ruokaa. Villivihanneksia saa kerätä maasta jokamiehen oikeuksilla. Maan omistajan lupa on oltava kerättäessä puista esimerkiksi kuusenkerkkiä. 

Villiyrttejä on myös helppo säilöä ja itse suosin pakastamista ja kuivaamista. Kuivatuista villiyrteistä on myös helppo tehdä oma viherjauhe, jota voi käyttää talven yli. Sitä voi laittaa smoothien tai vaikka munakkaan sekaan. Paras vinkkini kuitenkin on mehustaa nokkosta, jota on helppo kerätä nopeasti suuriakin määriä, ja pakastaa mehu jääpalapusseissa. Talvella laitan näitä nokkosjääpaloja smoothien joukkoon. Kylläpä tulee energiaa päivään!

Suosittelen tutustumaan Raija ja Jouko Kivimetsän Hulluna Hortaan kirjaan, jossa on valtavasti tietoa erilaisista villiyrteistä, niiden käytöstä, keräämisestä ja säilömisestä, sekä reseptejä. Horta muuten tarkoittaa kreikaksi kaikkea villiä vihreää luonnosta löytyvää syötävää.

Villiyrtit ovat mielestäni mahtava lisä ruokavalioon ja puhun näistä niin mielelläni, sillä ruualla on suora vaikutus hyvinvointiin ja jaksamiseen. Sen lisäksi, että villiyrteissä on mahtava määrä ravinteita, niiden kerääminen on hauskaa ja silloin tulee automaattisesti liikuttua luonnossa, mikä on hyväksi meille kaikille. Se on oikeasti vähän kuin aarteenetsintää! Itse ajattelen villiyrttien keräämisen ja käyttämisen eräänlaisena elinvoimaa lisäävänä harrastuksena, joka myös rauhoittaa mielen. On ihanaa kuljeskella luonnossa aistit auki etsien kasveja ja hengittäen raikasta ilmaa. Käy tänä kesänä kokeilemassa! 

Kesäterveisin,

Sanna
 

kuva1.jpg

Sanna Kämäräinen

Sanna Kämäräinen on huippu-urheilija, kiekonheittäjä sekä hyvinvoinnin valmentaja. Tutustu Sannaan tarkemmin osoitteessa sannakamarainen.fi.