Energinen aamun aloitus -smoothie

Ravitsemuksella on kokemukseni mukaan kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin mullistava vaikutus ja siksi uskon vakaasti, että meille kaikille on hyväksi huomioida millä ja miten ruokimme kehoamme. Urheilijana minulle on tärkeää pysyä terveenä, pitää suorituskyky ja energiatasot korkealla läpi päivän ja palautua lempeästi. Oikeanlaisella ravinnolla tuen tällaista elämäntapaa.  

Olen huomannut, että kun panostaa hyvään ja energisoivaan aamupalaan, niin loppupäivä sujuu huomattavasti mukavammin, eikä verensokerin heittelyt aiheuta väsymystä. Siksi valintani aamiaiseksi on terveellinen vihersmoothie, jonka surauttaminen on oikeasti niin helppoa ja nopeaa! Lisäksi kun tekee kerralla isomman satsin, niin siitä saa mitä parhaimman välipalan vaikkapa töihin mukaan. Smoothien tekeminen sopii myös kiireiseen elämänrytmiin erittäin hyvin, sillä sen voi tehdä valmiiksi jo edellisenä iltana.

Smoothiet ovat ruuansulatukselle helliä ja ravinteet imeytyvät helpommin, sillä ainekset on ikäänkuin pilkottu valmiiksi, mutta silti smoothieta on hyvä pureskella suussa ruuansulatuksen käynnistämiseksi. Samalla tulee ruokailtua rauhassa.

Vihersmoothie nimitys tulee siitä, että smoothieseen laitetaan sekaan jotain vihreää, kuten esim. tammenlehtisalaattia, lehtikaalta tai metsiemme superruokaa nokkosta. Tätä ei kannata säikähtää, sillä banaani ja marjat taittaa vihreän maun makeaksi. Lehtivihreää ei välttämättä tule varsinkaan talvisaikaan nautittua kovinkaan paljoa, mutta smoohieseen sitä on helppo ”piilottaa”. :) 

Smoothie punajuuresta ja mustikasta (S).jpg

Aamupalan vaihtaminen smoothieseen on ollut yksi suurimmista omiin energiatasoihini positiivisesti vaikuttaneista asioista, joten haastan sinutkin kokeilemaan viikon-parin ajan miltä tuntuu! 

Tässä perusreseptini: Energisoiva aamun aloitus -smoothie
3-5 dl vettä, 200 g mustikoita, 1 avokado, 1 banaani
1 punajuuri (tuo makeutta ja sopii loistavasti mustikoiden kanssa)
1 puska tummaa salaattia, esim. tammenlehtisalaatti tai lehtikaali
1 dl kaurahiutaleita
1 pieni pala inkivääriä
2 rkl chian/pellavan siemeniä liotettuna
hieman hunajaa makeutukseksi
+ hera-/riisiproteiinia jos kaipaa lisäproteiinia

Sekoita tehosekoittimella tai sauvasekoittimella sileäksi ja nauti smoothien keholle hyvää tekemästä vaikutuksesta :) Tästä tulee iso annos, joten osan voi jättää myöhemmin välipalana nautittavaksi.

Bonusvinkki: Juo riittävästi vettä!

Muistutuksena veden juonnin tärkeys energiantasojen nostamiseen. Kehoa on tärkeää nesteyttää heti aamusta alkaen yön jälkeen, joten itse aloitan jokaisen aamun nauttimalla 4-6 dl huoneenlämpöistä vettä, johon on puristettu sitruunamehua (juon pillillä, ettei hampaiden kiille vaurioidu). Jos ei ole tottunut juomaan vettä heti herättyä, sen voi aloittaa lasillisella ja lisätä määrää pikkuhiljaa. Kokeile ja huomaa ero olossasi! 

Energista päivää toivottaen,

Sanna

kuva1.jpg

Sanna Kämäräinen

Sanna Kämäräinen on huippu-urheilija, kiekonheittäjä sekä hyvinvoinnin valmentaja. Tutustu Sannaan tarkemmin osoitteessa sannakamarainen.fi.