Pitkittyneen koronan lievittäminen ravinnolla ja ravintolisin

Osa Covid-19-potilaista kärsii pitkittyneistä oireista, niin sanotusta long covidista. Arviot siitä vaihtelevat, miten yleisiä pitkittyneet oireet ovat. Erään asiantuntija-arvion mukaan pitkittyneestä koronasta kärsiviä on vähintään 10 prosenttia sairastuneista.

Pitkittyneet oireet ovat erityisen yleisiä sairaalassa aiemmin hoidetuilla koronapotilailla. Kyselytutkimuksen mukaan Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin osastoilla keväällä 2020 hoidetuista koronapotilaista 90 prosenttia ilmoitti kärsivänsä ainakin yhdestä taudin oireesta vielä 6 kuukautta sairastumisensa jälkeen. 

Lisäksi aiemmin työssä käyneistä 11 prosenttia ei ollut päässyt palaamaan työelämään kokoaikaisesti 6 kuukautta sairastumisesta.

Paras tapa välttää pitkittynyttä koronaa on ilman muuta koronatartunnan välttäminen. Rokotteet vähentävät koronatartunnan riskiä mutta erityisen hyvin ne vähentävät vakavan tautimuodon riskiä. Vielä on epäselvää, ilmeneekö myös rokotetuilla pitkittyneitä koronan oireita ja missä määrin.

Monet luonnonaineet saattavat auttaa pitkittyneissä koronaoireissa.

Monet luonnonaineet saattavat auttaa pitkittyneissä koronaoireissa.

Osa ihmisistä jättää syystä tai toisesta rokotteen ottamatta. Lisäksi rokotetuillakin ilmenee läpäisyinfektioita eli osa rokotetuista sairastuu rokotteesta huolimatta.

Tavallisimpia long covidin oireita

Yleisiä potilaiden kertomat oireita ovat uupumus, päänsärky, keskittymisen vaikeudet, hiusten lähtö ja hengenahdistus. Lisäksi pitkästä koronasta kärsivillä on usein kognitiivisen tason laskua, tunnottomuutta tai pistelyä, haju- ja makuaistin katoamista sekä lihaskipua.

Kaiken kaikkiaan long covid voi kuitenkin aiheuttaa yli 50 erilaista pitkäaikaisvaikutusta, arvioidaan meta-analyysissa (Lopez-Leon 2021).

Long covidin mekanismista

Funktionaalista lääketiedettä edustava sisätautilääkäri Leo Galland katsoo eräässä artikkelissa, että kaikki vakavaa long covidia edustavat oireet voidaan palauttaa siihen, että Covid-19-infektio vähentää ACE-2-entsyymin aktiviteettia:

”ACE-2:n kato voi aiheuttaa ongelmia energiametaboliassa ja mitokondrioissa, ja seurauksena on sydänongelmia, keuhkokuumetta, verihyytymiä, munuaisten vajaatoimintaa, aivohalvauksia, epileptisiä kohtauksia, aivosumua, violetteja varpaita, liiallista inflammaatiota ja autoimmuunisairauksia.” (Perry 2021).

Katsausartikkelin mukaan long covidin mekanismit ovat kuitenkin monimutkaisempia (Nalbandian 2021).

Seuraavassa esittelen keinoja, joilla voi vähentää pitkittyneen koronan oireita ja joilla voi mahdollisesti auttaa parantumaan siitä. On syytä korostaa, että tieto aiheesta on toistaiseksi osittain hypoteesien ja viitteellisen näytön varassa, koska vielä ei ole moniakaan tutkimuksia, joissa olisi luotettavasti selvitetty, mitkä ravitsemuksen ja ravintolisien keinot auttavat long covidissa.

Välimeren ruokavalio suositeltava

Tiedelehden artikkelissa katsotaan, että Välimeren ruokavalio on suositeltava ruokavaliomalli Covid-19-infektion lyhyt- ja pitkäaikaisvaikutusten helpottamiseksi, vakavien oireiden ja kuolleisuuden vähentämiseksi sekä voinnin parantamiseksi. Hyödyt selittyvät mm. sillä, että Välimeren ruokavaliosta saadaan runsaasti polyfenoleita, jotka vaikuttavat antioksidantteina ja tulehdusta vähentäen (Angelidi 2021).

Välimeren ruokavalio on kasvisvoittoinen sekaruokavalio, johon sisältyy runsaasti vihanneksia ja hedelmiä, pähkinöitä. täysjyväviljaa, palkokasveja, kalaa ja ekstraneitsytoliiviöljyä. Maitotuotteita käytetään vain vähän tai kohtuullisesti ja pääasiassa jogurttina ja kypsytettyinä juustoina. Perinteisessä Välimeren ruokavaliossa punaista lihaa syötiin hyvin vähän, vain muutamia kertoja kuukaudessa.

Käytä myös neitsytkookosöljyä

Poikkeuksena Välimeren ruokavaliosta katson, että koronapandemian aikana ruoanlaitossa kannattaa käyttää myös neitsytkookosöljyä.

Peruste neitsytkookosöljyn käytölle on, että se sisältää runsaasti lauriinihappoa, joka muuttuu elimistössämme monolauriiniksi, jolla on virusten vastaista vaikutusta.

Italialaisessa tutkimuksessa, johon osallistuneet olivat terveydenhuollon työntekijöitä, selvitettiin verestä analysoitavien metaboliittien yhteyttä Covid-19-infektion riskiin kolmen viikon aikana. Tutkimuksessa havaittiin, että tutkittavilla, jotka eivät tutkimusaikana sairastuneet Covid-19-infektioon, oli keskimäärin kaksi kertaa korkeampi veren monolauriinipitoisuus verrattuna tartunnan saaneisiin. Havainto viittaa kookosöljyn hyödyllisyyteen (Barberis 2021).

Tutkijat totesivat useiden tutkimusten osoittavan, että monolauriinilla on viruksia tappavaa vaikutusta vaipallisia RNA- ja DNA-viruksia vastaan – Covid-19-infektiota aiheuttava SARS-CoV-2:han on vaipallinen RNA-virus.

Ruoki hyvää suoliston mikrobiotaa

Long covid aiheuttaa suoliston mikrobiotan epätasapainoa. Suoliston mikrobiotallahan tarkoitetaan suolistossamme elävillä bakteereita, viruksia, arkkieliöitä, alkueläimiä ja hiivasieniä. Toisaalta tiedetään, että suoliston mikrobiotalla on vaikutusta immuniteettiimme.

Suoliston mikrobiotan epätasapainoa voi korjata syömällä hapatettuja ruokia, kuten jogurttia, hapankaalia, kypsytettyä juustoa ja tempeä, joka on hapatetuista soijapavuista käyttämällä valmistettua ruokaa. Jogurtin syömisen tärkeyttä ei voi liikaa korostaa, sillä tutkimuksessa on havaittu, että jogurttia säännöllisesti syövät keskimäärin sairastavat koronainfektion lievempänä (Hegazy 2021).

Jogurttia.jpg

Jogurttia syövät sairastavat koronainfektion keskimäärin lievempänä.

Lisäksi suoliston mikrobiotalle kannattaa tarjota ravintoa eli prebiootteja. Suoliston mikrobiotaa ruokkii vihannesten, hedelmien, marjojen, papujen ja täysjyväviljan kuitu.

Koronainfektion aikana ja long covid -oireista kärsittäessä kannattaa käyttää myös probioottilisää.

Pidä huolta K-vitamiinin saannista

Ruokavaliossa kannattaa pitää huolta K-vitamiinin saannista. Hollantilaisessa tutkimuksessa on havaittu, että heikko K-vitamiinistatus on yhteydessä suurempaan Covid-19-infektion riskiin ja taudin huonompaan ennusteeseen (Dofferhoff 2020).

Mekanismeja, joilla K-vitamiinin puute voi vaikuttaa keuhkovaurioihin ja veritulppariskiin Covid-19-infektiossa, käsitellään tuoreessa tieteellisessä artikkelissa (Janssen 2021).

Niin K1-vitamiini kuin K2-vitamiinikin auttavat parantamaan K-vitamiinistatusta. K1-vitamiinia on runsaasti tummanvihreissä vihanneksissa. Erinomaisia lähteitä ovat lehtikaali, pinaatti, parsakaali ja persilja. Ainakin jotain niistä kannattaa syödä joka päivä.

K2-vitamiinia on runsaasti kypsytetyissä juustoissa, esimerkiksi goudassa ja edamissa, sekä viilissä. Paras K2-vitamiinin lähde ruokavaliossa on kuitenkin natto, joka on japanilainen fermentoiduista soijapavuista valmistettu ruoka-aine. Sitä voi valitettavasti ostaa Suomessa vain Tokyokanista, joka on helsinkiläinen japanilaisia ruokia ja keittiötarvikkeita myyvä liike.

K2-vitamiinia voi myös käyttää ravintolisänä. Kannattaa tarkistaa, että ravintolisä sisältää K2-vitamiinia MK7-muodossa, koska hollantilaiset K-vitamiinitutkijat pitävät sitä parhaana muotona.

Vältä tulehdusta lisääviä ruokia

Sanomattakin on selvää, että kannattaa välttää tulehdusta lisääviä ja verensokeria nopeasti nostavia ruokia. Niitä ovat esimerkiksi sokeri, virvoitusjuomat ja muut raffinoidut hiilihydraatit, kuten valkoinen leipä ja pulla, pikaruoka, chipsit, makkarat ja muut lihajalosteet, runsas lihan määrä, voi sekä paistetut ja grillatut ruoat.

Long covid -hoitoprotokollan ravintolisiä

Ulkomailla lääkärit ovat kehittäneet hoitoprotokollia eli hoito-ohjelmia long covidin hoitoon.

Esimerkiksi I-RECOVER-hoitoprotokolla sisältää niin lääkeaineiden käyttöä kuin ravintolisiäkin. Ravintolisistä siinä suositellaan C-vitamiinin annoksella 500 mg kahdesti päivässä, kalaöljyn käyttöä annoksella 4 grammaa EPA:a ja DHA:ta yhteensä päivässä sekä D-vitamiinin käyttöä annoksella 50-100 µg päivässä (Marik 2021).

Mustaseljasiirappia tutkitaan

Kolme vuotta sitten julkaistun kontrolloitujen tutkimusten meta-analyysin mukaan mustaselja auttaa ylähengitystieinfektion oireisiin ja hoitovaikutus oli suuruudeltaan iso (Hawkins 2018).

Uutisartikkelin mukaan East Kentin yliopiston tutkijat alkavat nyt selvittää tutkimuksessa, olisiko mustaseljaliuos tehokas Covid-19:ää vastaan. Tarkoitus on tarkastella, lievittääkö mustaselja oireiden vakavuutta ja nopeuttaako se toipumista (East Kent 2021).

Kun mustaseljasiirappia pidetään mahdollisesti koronainfektion oireita lievittävänä ja sen kestoa lyhentävänä, voisi olettaa sen voivan lievittää myös long covidin oireita. Näyttö kuitenkin vielä puuttuu.

Mustaseljamehua sekä punahattua ja mustaseljaa sisältävää uutetiivistettä myydään Suomessa luontaistuotekaupoissa. Niitä voi käyttää pakkauksen ohjeen mukaan.

Beetaglukaani vahvistaa immuniteettia

Beetaglukaaneja on aiemmin käytetty influenssarokotteiden apuaineina vahvistamaan tehoa. Beetaglukaanin oletettu teho Covid-19:ää vastaan perustuu siihen, että parantaa luonnollista ja hankittua immuniteettia (Ikewaki 2021).

Uutisartikkelin mukaan käynnissä on kliininen tutkimus, jossa selvitetään japanilaisen beetaglukaaniravintolisän käyttöä koronapotilaiden hoidossa. Tutkimukseen osallistuu 48 koronapotilasta, ja beetaglukaanilisää käytetään tavanomaisen hoidon ohella (Lim 2021).

Beetaglukaanilla on immuniteettia parantaa vaikutusta. On mahdollista, että se voisi auttaa kehoa toipumaan myös pitkittyneistä koronan oireista, vaikkakaan näyttöä siitä ei vielä ole.

Beetaglukaania myydään suomalaisissa luontaistuotekaupoissa ravintolisänä. Sitä voi käyttää ohjeen mukaan.

N-asetyylikysteiini auttaa keuhkosairauksissa

N-asetyylikysteiini (NAC) on voimakas antioksidantti, jota aiemmin on käytetty menestyksellisesti esimerkiksi kroonisen keuhkoputkentulehduksen ja keuhkoahtaumataudin hoitoon (Cazzola 2015).

Tutkijat ehdottivat N-asetyylikysteiiniä koronainfektion hoitoon ensikertaa jo aivan pandemian alussa, ja sittemmin sen tehoa on myös tutkittu.

Venäläisen tutkimusselostuksen mukaan N-asetyylikysteiinistä on ollut hyötyä koronapotilaiden hoidossa. N-asetyylikysteiini muun muassa paransi happisaturaatiota ja lyhensi sairaalassaoloaikaa (Avdeev 2021).

Jos Covid-19-oireet painottuvat keuhkoihin, on järkevää käyttää N-asetyylikysteeinilisää. Uudessa kreikkalaistutkimuksessa havaittiin, että N-asetyylikysteiini vähensi hengityskoneeseen joutumisen riskiä potilailla, jotka kärsivät Covid-19:n aiheuttamasta keuhkokuumeesta. N-asetyylikysteiini vähensi myös potilaiden kuolleisuutta (Assimakopoulos 2021).

Aiemmassa kontrolloidussa brasilialaistutkimuksessa hyötyä ei kuitenkaan havaittu. Se saattaa johtua siitä, että brasilialaistutkimuksen potilaat olivat liian sairaita ja N-asetyylikysteiinin antaminen aloitettiin liian myöhään (de Alencar 2021).

N-asetyylikysteiiniä myydään luontaistuotekaupoissa. Sitä voi käyttää esimerkiksi annoksella 600 mg kahdesti päivässä, joka on myös annos, jota yllä referoidussa kreikkalaistutkimuksessa käytettiin.

HUOM. N-asetyylikysteiinin pitkäaikainen käyttö ei välttämättä ole turvallista, sillä eräässä hiiritutkimuksessa sen käyttö lisäsi erään keuhkosyöpätyypin ilmaantumista hiirillä (Breau 2019).

Pycnogenol saattaa auttaa verisuonioireisiin

Pycnogenol on markkinanimi ranskalaisen rannikkomännyn kuoresta valmistetulle uutteelle, jota käytetään ravintolisänä. Sen vaikutuksia on tutkittu jo lähes sadassa tutkimuksessa.

Viime vuoden lopulla julkaistussa katsausartikkelissa kirjoittajat ehdottavat, että Pycnogenol voisi auttaa Covid-19-potilaita toipumaan ja että sen käyttö voisi lievittää oireita ja infektion pitkäaikaisvaikutuksia (Weichmann 2020).

Entuudestaan tiedetään, että Pycnogenolilla on antioksidanttivaikutuksia ja siitä on apua verisuonten sisäpinnalle, endoteelille. Pycnogelia on myös käytetty hyvällä menestyksellä pitkistä lennoista johtuvien syvien laskimotukosten ehkäisyyn.

Suotuisten verisuonivaikutusten ansiosta Pycnogenol saattaisi auttaa varsinkin potilaita, joilla on verenkiertoon tai mikroverenkiertoon liittyviä oireita, esimerkiksi punoittavia varpaita tai sormia.

Kversetiini vähentää tulehdusta

Kversetiini on monien ruoka-aineiden sisältämä tulehdusta vähentävä flavonoidi. Kversetiinin parhaiden ruokavaliolähteiden joukossa ovat kapris, lehtipersilja, punasipuli ja lehtikaali.

Punasipulia kimppu.jpg

Sipulit sisältävät runsaasti kversetiiniä, joka on tulehdusta vähentävä flavonoidi.

Kversetiinin hyödyt koronainfektiossa perustuvat siihen, että sen arvioidaan vähentävän SARS-CoV-2-viruksen lisääntymistä. Lisäksi kversetiini kohottaa SIRT2-entsyymiä, joka puolestaan estää NLRP3-inflammasomia, ja näin kversetiini vähentää tulehdusta. Lisäksi kversetiinillä on verihyytymien muodostumista vähentävää vaikutusta.

Sen lisäksi, että kversetiiniä on monissa ruoka-aineissa, sitä käytetään myös ravintolisänä. Kversetiinin heikkoutena on pidetty sen huonoa imeytymistä ravintolisistä, mutta sen parantamiseksi on kehitetty fytosomimuotoinen kversetiinilisä, jonka on osoitettu imeytyvän paremmin.

Fytosomimuotoisen kversetiinilisän on havaittu kontrolloidussa mutta sokkouttamattomassa tutkimuksessa nopeuttavan koronainfektiosta paranemista ja vähentävän oirekuvan vakavuutta (Di Pierro 2021).

Tietääkseni ei ole tutkimustietoa, joka osoittaisi kversetiinin auttavan pitkittyneessä koronassa, mutta kun siitä näyttää olevan hyötyä akuutista koronainfektiosta toipumisessa, sitä saattaa olla järkevää käyttää.

Fytosomimuotoista kversetiiniä suositellaan käytettäväksi annoksella 500 mg kahdesti päivässä.

Kversetiinillä voi olla yhteisvaikutuksia lääkeaineiden kanssa. Esimerkiksi ivermektiiniä ei suositella käytettäväksi samaan aikaan kversetiinin kanssa, vaan ne tulisi ottaa eri aikaan päivästä, arvioidaan (FLCCC).

Seleeni yhdistetty parempaan toipumiseen

Kiinalaisessa tutkimuksessa on havaittu, että sellaisten alueiden potilaat, joiden seleenitasot olivat hyvät, selviytyivät huomattavasti suuremmalla todennäköisyydellä koronainfektiosta kuin potilaat, jotka olivat kotoisin seleenipuutteesta kärsiviltä alueilta (Zhang 2020).

Kiinalainen tutkimus ei suoraan todista, että seleenistä on hyötyä long covidissa, mutta seleenin turvallisuus huomioon ottaen seleenilisän käytöstä ei ole haittaakaan. Seleenilisän annoksessa kannattaa muistaa kohtuus, sillä seleenin turvallisen saannin alue on melko kapea. Suosittelen seleenin käyttöä annoksella 100 µg päivässä.

Sinkkilisää voi olla järkevää käyttää

Espanjalaisessa kohorttitutkimuksessa selvitettiin sairaalaan saapuneiden koronapotilaiden sinkkitasojen yhteyttä siihen, miten hyvin he toipuivat. Tutkimuksessa havaittiin, että potilailla, joiden sinkkitasot olivat sairaalaan tullessa matalat, oli huonompi ennuste – heidän oireensa olivat keskimäärin pahempia ja heillä oli 21 prosenttia suurempi kuolleisuus kuin potilailla, joiden sinkkitasot olivat hyvät (Vogel-González 2021).

Toistaiseksi ei ole näyttöä siitä, että sinkkilisä auttaisi juuri pitkittyneissä koronaoireissa. Sinkin tiedetään kuitenkin olevan tärkeä hyvälle immuniteetille, ja kun sen käyttö on hyvin turvallista, sitä kannattaa mielestäni käyttää ainakin maltillisella 15-25 mg annoksella, jos kärsii long covidista. Lyhytaikaisesti sinkkiä voi käyttää isommallakin annoksella.

Kurkumiinia pidetään katsausartikkelissa lupaavana

Kurkuma on intialaisen keittiön mauste ja curryn ainesosa. Siitä eristettyä kurkumiinia käytetään ravintolisänä pääasiassa sen tulehdusta vähentävän vaikutuksen vuoksi.

Kurkuma.jpg

Kurkuma sisältää kurkumiinia, jolla on tulehdusta torjuvaa vaikutusta.

Tiedelehdessä julkaistussa katsausartikkelissa kurkumiinia pidetään potentiaalisena hoitokeinona Covid-19-infektioon (Rattis 2021).

Karnosiinia ehdotetaan tiedelehden artikkelissa

Karnosiini on antioksidantti, jota käytetään ravintolisänä. Tiedelehdessä julkaistussa artikkelissa ehdotetaan, että karnosiinilisän käyttö voisi auttaa long covid -oireissa (Feehan 2021).

Ravitsemuksellisten puutteiden korjaaminen

Anekdotaalisen potilaskertomuksen mukaan raudan ja B12-vitamiinin puutoksen korjaaminen on johtanut dramaattiseen long covid -oireiden paranemiseen, kerrotaan Cambridge Independent -lehden artikkelissa (Spencer 2021).

D-vitamiini tuskin auttaa

D-vitamiini vähentänee koronainfektioon sairastumisen riskiä sekä kuolleisuutta siihen. Irlantilaistutkimuksessa ei kuitenkaan havaittu, että D-vitamiinitasoilla olisi yhteyttä siihen, kärsitäänkö pitkittyneen koronan yleisimmistä oireista, uupumuksesta ja heikentyneestä rasituksen siedosta (Townsend 2021).

Riittävästä D-vitamiinin saannista kannattaa huolehtia, mutta D-vitamiini ei näytä vähentävän long covidin riskiä.

Antihistamiinit ja melatoniini auttanevat

Lääkehoidoista mainittakoon, että uuden preprint-julkaisun mukaan antihistamiinilääkkeiden yhdistelmät auttaisivat pitkittyneiden koronan oireiden lievittämisessä (Dutta 2021).

Myös melatoniinia pidetään long covidissa hyödyllisenä. I-RECOVER-hoitoprotokollassa suositellaan sen käyttöä annoksella 2-10 mg iltaisin. Melatoniinin käyttö suositellaan aloitettavaksi pienellä annoksella, jota nostetaan vähitellen.

Nämä ovat vain poimintoja I-RECOVER-hoitoprotokollassa mainituista lääkkeistä (Marik 2021).

Kirjoituksen tiedot eivät korvaa lääkärin hoitoa

Tässä kerrotut tiedot ja näkemykset eivät korvaa Covid-19-rokotusta eikä lääkärin hoitoa. Suosittelen Covid-19-rokotteiden ottamista sekä hoitavan lääkärin ohjeiden noudattamista, jos koronaan on sairastuttu. Mahdollisesta ravintolisien käytöstä lääkkeiden ohella kannattaa keskustella lääkärin kanssa.

Viitteet:

Aikkila, E. Suomessa saattaa olla jopa kymmeniä­tuhansia pitkittynyttä koronaa sairastavia. Helsingin Sanomat. 22.7.2021. https://www.hs.fi/paivanlehti/22072021/art-2000008137422.html

de Alencar JCG, Moreira CL, Müller AD, et al. Double-blind, Randomized, Placebo-controlled Trial With N-acetylcysteine for Treatment of Severe Acute Respiratory Syndrome Caused by Coronavirus Disease 2019 (COVID-19). Clin Infect Dis. 2021 Jun 1;72(11):e736-e741. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32964918/

Alizadeh Z, Keyhanian N, Ghaderkhani S, et al.  A Pilot Study on Controlling Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) Inflammation Using Melatonin Supplement. Iran J Allergy Asthma Immunol. 2021 Aug 7;20(4):494-499. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34418903/

An overview of the MATH+, I-MASK+ and I-RECOVER Protocols. FLCCC Alliance. https://bird-group.org/wp-content/uploads/2021/05/FLCCC-Protocols-%E2%80%93-A-Guide-to-the-Management-of-COVID-05-07-2021-2.pdf

Angeles-Agdeppa I, Nacis JS, Capanzana MV, et al. Virgin coconut oil is effective in lowering C-reactive protein levels among suspect and probable cases of COVID-19. J Funct Foods. 2021 Aug;83:104557. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8142857/

Angelidi AM, Kokkinos A, Katechaki E, et al. Mediterranean diet as a nutritional approach for COVID-19. Metabolism. 2021 Jan;114:154407. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7833284/

Assimakopoulos SF, Aretha D, Komninos D, et al. N-acetyl-cysteine reduces the risk for mechanical ventilation and mortality in patients with COVID-19 pneumonia: a two-center retrospective cohort study. Infect Dis (Lond). 2021 Jun 29:1-8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34182881/

Avdeev SN, Gaynitdinova VV, Merzhoeva ZM, Berikkhanov ZG. N-acetylcysteine for the treatment of COVID-19 among hospitalized patients. J Infect. 2021 Jul 10:S0163-4453(21)00329-7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8271031/ 

Barberis E, Amede E, Tavecchia M, et al. Understanding protection from SARS-CoV-2 using metabolomics. Sci Rep. 2021 Jul 5;11(1):13796. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8257707/

Breau M, Houssaini A, Lipskaia L, et al. The antioxidant N-acetylcysteine protects from lung emphysema but induces lung adenocarcinoma in mice. JCI Insight. 2019 Oct 3;4(19):e127647. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31578304/

Cazzola M, Calzetta L, Page C, et al. Influence of N-acetylcysteine on chronic bronchitis or COPD exacerbations: a meta-analysis. Eur Respir Rev. 2015 Sep;24(137):451-61. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26324807/

Di Pierro F, Iqtadar S, Khan A, et al. Potential Clinical Benefits of Quercetin in the Early Stage of COVID-19: Results of a Second, Pilot, Randomized, Controlled and Open-Label Clinical Trial. Int J Gen Med. 2021 Jun 24;14:2807-2816. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34194240/

Dietary Supplements in the Time of COVID-19. National Institutes of Health. Updated: August 17, 2021 https://ods.od.nih.gov/factsheets/COVID19-HealthProfessional/

Dofferhoff ASM, Piscaer I, Schurgers LJ, et al. Reduced vitamin K status as a potentially modifiable risk factor of severe COVID-19. Clin Infect Dis. 2020 Aug 27:ciaa1258. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7499546/

Dutta SS. Antihistamines might be effective in long-COVID. News-Medical.net. 2021 Jun https://www.news-medical.net/news/20210608/Antihistamines-might-be-effective-in-long-COVID.aspx

East Kent researchers trial black elderberry liquid as a treatment for Covid-19. East Kent Hospitals University. 2021 Jan 20 https://www.ekhuft.nhs.uk/patients-and-visitors/news-centre/latest-news/east-kent-researchers-trial-black-elderberry-liquid-as-a-treatment-for-covid-19/

Feehan J, de Courten M, Apostolopoulos V, de Courten B. Nutritional Interventions for COVID-19: A Role for Carnosine? Nutrients. 2021 Apr 26;13(5):1463 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8146193/

Gasmi A, Noor S, Tippairote T, et al. Individual risk management strategy and potential therapeutic options for the COVID-19 pandemic. Clin Immunol. 2020 Jun;215:108409. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32276137/

Hartman A. Dealing With Long COVID. The Post-Pandemic Epidemic. Part III: Management & Treatment Options for Post COVID Inflammatory Syndrome. Richmond Integrative & Functional Medicine. 2021 Apr 29 https://richmondfunctionalmedicine.com/long-covid-treatment/

Hawkins J, Baker C, Cherry L, Dunne E. Black elderberry (Sambucus nigra) supplementation effectively treats upper respiratory symptoms: A meta-analysis of randomized, controlled clinical trials. Complement Ther Med. 2019 Feb;42:361-365. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30670267/

Hegazy MA, Ashoush OA, Hegazy MT, et al. Beyond probiotic legend: ESSAP gut microbiota health score to delineate COVID-19 severity. Br J Nutr. 2021 Jun 7:1-34. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34096487/

Hlavinka E. Quercetin: New Hype for COVID-19? — Parallels drawn with early data on hydroxychloroquine. MedPage Today. 2020 Jul 1 https://www.medpagetoday.com/infectiousdisease/covid19/87373

Hu J, Zhang L, Lin W, et al. Review article: Probiotics, prebiotics and dietary approaches during COVID-19 pandemic. Trends Food Sci Technol. 2021 Feb;108:187-196. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7833886/

Ikewaki N, Iwasaki M, Kurosawa G, et al. β-glucans: wide-spectrum immune-balancing food-supplement-based enteric (β-WIFE) vaccine adjuvant approach to COVID-19. Hum Vaccin Immunother. 2021 Mar 2:1-6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33651967/

Janssen R, Visser MPJ, Dofferhoff ASM, et al. Vitamin K metabolism as the potential missing link between lung damage and thromboembolism in Coronavirus disease 2019. Br J Nutr. 2021 Jul 28;126(2):191-198. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7578635/

Kallionpää K. Yksinkertaiset hengitysharjoitukset voivat suojata koronavirukselta – asiantuntijat kertovat kuusi keinoa, joita voi kokeilla kotona. Helsingin Sanomat. 10.11.2020 https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000007610284.html

Lim GY. Japanese beta glucan supplement clinically studied as an adjunct treatment for COVID-19 in India. Nutraingredients. 2021 Feb 16 https://www.nutraingredients-asia.com/Article/2021/02/16/Japanese-beta-glucan-supplement-clinically-studied-as-an-adjunct-treatment-for-COVID-19-in-India

Lopez-Leon S, Wegman-Ostrosky T, Perelman C, et al. More than 50 long-term effects of COVID-19: a systematic review and meta-analysis. Sci Rep. 2021 Aug 9;11(1):16144. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8352980/

Marik P. I-RECOVER Management Protocol for Long Haul COVID-19 Syndrome (LHCS). Excerpt from the "Guide to the Management of COVID-19". FLCCC Allianc flccc.net/flccc-protocols-a-guide-to-the-management-of-covid-19 

McCarty MF, DiNicolantonio JJ. Nutraceuticals have potential for boosting the type 1 interferon response to RNA viruses including influenza and coronavirus. Prog Cardiovasc Dis. 2020 May-Jun;63(3):383-385.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7130854/

Nalbandian A, Sehgal K, Gupta A, et al. Post-acute COVID-19 syndrome. Nat Med. 2021 Apr;27(4):601-615. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33753937/

Perry M. How to Treat Long-Haul COVID. Experience Life. 2021 Feb 16. https://experiencelife.lifetime.life/article/how-to-treat-long-haul-covid/

Sahebnasagh A, Saghafi F, Avan R, et al. The prophylaxis and treatment potential of supplements for COVID-19. Eur J Pharmacol. 2020 Nov 15;887:173530. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32882216/

Townsend L, Dyer AH, McCluskey P, et al. Investigating the Relationship between Vitamin D and Persistent Symptoms Following SARS-CoV-2 Infection. Nutrients. 2021 Jul 15;13(7):2430. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34371940/

Vogel-González M, Talló-Parra M, Herrera-Fernández V, et al. Low Zinc Levels at Admission Associates with Poor Clinical Outcomes in SARS-CoV-2 Infection. Nutrients. 2021 Feb 9;13(2):562. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33572045/

Weichmann F, Rohdewald P. Projected supportive effects of PycnogenolⓇ in patients suffering from multi-dimensional health impairments after a SARS-CoV2 infection. Int J Antimicrob Agents. 2020 Dec;56(6):106191. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7546273/

Yanuck SF, Pizzorno J, Messier H, Fitzgerald KN. Evidence Supporting a Phased Immuno-physiological Approach to COVID-19 From Prevention Through Recovery. Integr Med (Encinitas). 2020;19(Suppl 1):8-35. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7190003/

Yong SJ. Long COVID or post-COVID-19 syndrome: putative pathophysiology, risk factors, and treatments. Infect Dis (Lond). 2021 Oct;53(10):737-754.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8146298/