Rohtosarviapila (Trigonella foenum graecum) on palkokasvi, joka tunnetaan myös nimellä sarviapila. Se kasvaa noin puolimetriseksi ja tuottaa noin 8–10 cm pitkän palon. Vaikka monet tuntevat rohtosarviapilan lähinnä maustekasvina ja curryjen mausteena, sitä on käytetty tuhansia vuosia perinteisessä lääketieteessä.

Rohtosarviapila toteuttaa Hippokrateen noin 2500 vuotta sitten lausumat sanat ”Ruoka olkoon lääkkeesi ja lääke ruokasi”. Vaikka aine ei ole ihmelääke, sillä on siitä huolimatta potentiaalia.

Perinteisen lääketieteen ystävä

Rohtosarviapilaa on käytetty perinteisessä lääketieteessä ympäri maailmaa. Rohtosarviapila on yksi varhaisimmista tunnetuista lääkekasveista. Sitä on käytetty pitkään lääkkeenä muun muassa Aasiassa, Afrikassa ja Välimeren maissa. (Mebazaa ym. 2009; Naidu ym. 2011.) Alun perin käyttö lienee alkanut muinaisessa Egyptissä (Forouhar & Sack 2012). Alshatwi ym. (2013) listaavat, että rohtosarviapilaa on käytetty lääkkeenä diabetekseen, korkeaan kolesteroliin, tulehduksiin, ruuansulatusoiresiin sekä kasvaimia vastaan. Erityisesti on huomattava, että rohtosarviapilaa on käytetty diabeteksen hoitoon hyvin monissa perinteisissä lääketieteellisissä järjestelmissä: Ayurvedassa eli perinteisessä intialaisessa terveydenhoitojärjestelmässä (Sudha ym. 2011; Rizvi & Mishra 2013), perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä, (Xie ym. 2011), islamilaisessa ja kreikkalais-arabialaisessa maailmassa (Kadan ym. 2013), Etelä-Afrikassa (Hamza ym. 2012), Länsi-Bengalissa (Bera ym. 2013), Pakistanissa, Sri-Lankassa (Marwat ym. 2014) sekä Turkissa (Parildar ym. 2011).

Rohtosarviapila ei ole hävinnyt eri maiden kansanlääketieteestä. Sen nykykäytöstä on yksityiskohtaisia selostuksia niin Bangladesista (Ocvirk ym. 2013), Egyptin Aleksandrian (Khalil ym. 2013) ja Beni-Suefin alueilta (AbouZid & Mohammed 2011), Palestiinasta (Ali-Shtayeh ym. 2012) kuin Intiastakin (Tripathi & Chandra 2009). Samoin se on Marokon Oriental-alueen yksi käytetyimmistä yrteistä (Jamila & Mostafa 2014). (Ks. myös Shojaii ym. 2011) Samoin Saadian ym. (2013) haastattelussa kaksi kolmesta saudiarabialaisesta naisesta käytti rohtosarviapilaa yhdessä inkiväärin ja maustekuminan kanssa heti lapsen synnyttämisen jälkeen.

Nykytutkimusta rohtosarviapilasta

Rohtosarviapilalla on monia erilaisia ominaisuuksia, joita on tutkittu aktiivisesti. Optimistisimpia ovat Yadav & Baquer (2014), jotka toteavat tutkimuksessaan, että rohtosarviapila on antidiabeettinen, kolesterolia laskeva, veren lipiditasapainoa korjaava, antioksianttinen, maksaa suojeleva, tulehduksia ehkäisevä, antibakteerinen, sieniä ja kasvaimia tuhoava sekä syöpää ehkäisevä.

Rohtosarviapila sisältää steroidaalisia saponiineja, ravintokuitua, antioksidantteja, aminohappoja (kuten 4-hydroksyisoleusiinii, jolla on antidiabeettisia, kolesterolia ja kohonnutta verensokeria alentavia vaikutuksia). Yksi tärkeä komponentti on diosgeniini. (Alshatwi ym. 2013.) Rohtosarviapilan mahdollisia terveysvaikutuksia on vaikea pitää vain perinteisen lääketieteen optimismina, sillä esimerkiksi lääketieteellisestä PubMed-tietokannasta löytyy yli 800 tieteellistä artikkelia kasvin vaikutuksista.

Rohtosarviapila on itsessään myös ravinnepitoista. Se on hyvä kalsiumin ja magnesiumin suhde, ja siinä on muita hivenaineita (mangaani, rauta, kupari, sinkki), joilla voi olla merkittävä rooli immuunijärjestelmän kannalta (Szentmihályi ym. 2013). Lisäksi rohtosarviapila on todettu hyväksi proteiininlähteeksi (Feyzi ym. 2014).

Rohtosarviapilasta voidaan tehdä liuoksia erilaisilla liuottimilla (vesi, alkoholi, jne. Ks. Sudha ym. 2011) Kuivaaminen on myös yksinkertainen tapa säilöä yrttiä, ja se säilyttää hyvin bioaktiiviset aineet (Gupta ym. 2013).

Muita mahdollisia käyttötarkoituksia

Rohtosarviapilalla on myös luovia käyttötarkoituksia. Sitä on voitu käyttää myös leivonnassa jauhoon sekoitettuna (Madar 1987; Metwal ym. 2011). Roberts (2011) havaitsi, että jauhojen sekaan voi sekoittaa 8–10 % rohtosarviapilajauhoa, ja taikinasta on mahdollista leipoa esimerkiksi leipää, pizzaa, muffineja ja kakkuja. Rohtosarviapilalisä lisää leivosten kuitupitoisuutta, sillä kasvin siemenissä on 45,4 % ravintokuitua (32 % liukenematonta, 13,3 % liukenevaa). Rohtosarviapilaa on myös tutkittu lupaavana lääkkeiden kapselointiaineena, joka päästää tasaisesti lääkeaineita elimistöön (Hefnawy & Ramadan 2011; Kumar & Babu 2014). Kaiken lisäksi sitä on kokeiltu myös eläinrehuna (Naseri ym. 2013; Zentek ym. 2013).

Rohtosarviapila ja diabetes

Rohtosarviapilaa on käytetty pitkään diabeteksen verensokeritasojen tasaamiseen, ja tuloksia on niin eläinkokeissa kuin ihmisilläkin. Samoin diabeteksen aiheuttamiin elinvaurioihin rohtosarviapila saattaa vaikuttaa. Tutkimukset ovat vielä työn alla.

Rohtosarviapila ja syöpä

Näytön aste: 2 (kohtalaista näyttöä) (?)

Näytön aste: 2 (kohtalaista näyttöä) (?)

Rohtosarviapilan vaikutusta syöpään on tutkittu jonkin verran, ja erityisesti koeputkitulokset ovat hyvin lupaavia. Kuitenkin ihmisillä tehtyjä tutkimuksia ei juuri ole, joten on vielä avointa, millä tavalla rohtosarviapila vaikuttaa ihmiselimistössä olevaan syöpään.

Lue artikkeli "Rohtosarviapila ja syöpä: alustava vaikutus"

Rohtosarviapila on yleisesti turvallista

Rohtosarviapilalla on yleisesti havaittu olevan turvallista terveille. Kuitenkin se voi ohentaa verta, ja se voi vaikuttaa joidenkin lääkkeiden imeytymiseen (astmalääke teofylliini, rytmihäiriölääke fenytoiini). Samoin jotkut voivat olla allergisia rohtosarviapilalle.

Raskaana olevien tulee välttää rohtosarviapilan käyttöä, sillä ainakin hiirillä suuret rohtosarviapila-annokset aiheuttavat ongelmia sikiönkehityksessä.

Turvallisuustaso B

Turvallista terveille aikuisille suositelluilla annoksilla, mutta ei raskaana oleville eikä imettäville.